Európai Unió;Magyarország;felmérés;euroszkepticizmus;Pew Research Center;

2023-10-30 16:43:00

Egy év alatt tíz százalékkal csökkent az Európai Unió támogatottsága Magyarországon

Lengyelországban viszont már minden tíz megkérdezettből kilenc vélekedik pozitívan az EU-ról. 

A legutóbbi nagy geopolitikai változások az Európai Unió megítélését is befolyásolják – derült ki a Pew Research Center független amerikai agytröszt legutóbbi felméréséből. A változások Lengyelországban érzékelhetőek a legdrámaibb módon: minden tíz megkérdezettből kilenc vélekedik pozitívan az Európai Unióról. Ez nyilvánvalóan összefüggésben áll Oroszország Ukrajna elleni agressziójával.

A lengyelek a NATO-ban és az EU-ban is egyfajta védelmezőt látnak.

Azért is érdekes ez a kivételesen nagy támogatottság, mert arról tanúskodik, hogy a jobboldali populista Jog és Igazságosság (PiS) támogatóinak nagyobbik része is EU-párti, miközben a Jaroslaw Kaczynski által fémjelzett politikai erő a kampányban az EU-t bűnbaknak állította be. Az amerikai agytröszt felméréséből arra lehet következtetni, hogy az Unió-ellenes politika visszaütött és a párt egyes szavazóit is elbizonytalaníthatta, ez is vezethetett ahhoz, hogy a PiS csak 194 mandátumot szerzett a voksoláson, miközben a kormányzó többséghez 231-re lenne szükség.

A Pew Research Center összesen 24, nem csak uniós tagállamban mérte fel az EU megítélését, köztük Magyarországon is. Itthon már más a helyzet, mint a lengyeleknél, az Orbán-kormány folyamatos „brüsszelezése” az emberek gondolkodását is befolyásolja. Magyarországon az EU támogatottsága egyetlen év alatt tíz százalékkal csökkent, amivel az egyik leginkább euroszkeptikus állammá vált az EU-ban: 59 százalék vélekedik kedvezően a közös Európáról, miközben az uniós átlag 69 százalék a felmérés szerint. A negatívan vélekedők aránya viszont Magyarországon 39 százalék, az uniós átlag csak 31 százalék.

Az országban 57 százalék vélekedik pozitívan az EU-ról, ez az adat tehát rosszabb a magyarországinál is. Ennek megfelelően két százalékkal (41 százalék) többen állítottak ki rossz bizonyítványt az EU-ról, mint nálunk. Németországban szintén számottevőnek nevezhető a visszaesés, hét százalékos, ami tetten érhető a jobboldali populista Alternatíva Németországért (AfD) népszerűségének növekedésénél is. Ugyanakkor az országban még ezzel együtt is 71 százalék alakított ki jó véleményt az EU-ról. Svédországban hat százalék a csökkenés, ettől függetlenül azonban Stockholmban az egyik legmagasabb az EU támogatottsága a tagállamok közül: 77 százalék vélekedik kedvezően róla és csak 22 százalék negatívan. Az EU leginkább euroszkeptikus országa Görögország, ahol többségben vannak az Unióról rossz bizonyítványt kiállítók. Athénban ugyanis 50 százalék vélekedik kedvezőtlenül az Unióról, s csak 49 százalék viszont kedvezően. Ez azt jelzi, hogy a pénzügyi, majd a megélhetési válságért a lakosság egy jelentős része Brüsszelt teszi felelőssé.

Izraelben például a megkérdezettek 59 százaléka alakított ki pozitív véleményt róla, s 37 százalék negatívat. A leginkább euroszkeptikus ország a kutatás szerint India, ahol a Die Presse által ismertetett kutatás szerint 48 százalék a pozitív, 35 százalék a negatív választ adók aránya. Az Egyesült Államokban ugyanakkor 61 százalék a kedvezően vélekedők aránya, s ami különösen figyelemreméltó, az EU-ból kilépett Nagy-Britanniában pedig 66 százalék, ami azt jelzi: a britek megbánhatták a kilépést.