GDP;fogyasztás;ipari termelés;kilábalás;gazdasági növekedés;

Elvesztettünk három évet az infláció miatt, a recesszió vége kevés az üdvösséghez

Véget érhet a recesszió magyar gazdaságban, ám a kilábalás lassú lesz: a magyarok  vásárlóereje három évet ment vissza az időben.

A technikai recesszió vélhetően véget ért, de ez az üdvösséghez még kevés – nyilatkozta lapunknak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a szeptemberi ipari termelési adatokat kommentálva. A KSH adatai szerint szeptemberben 7,3 százalékkal volt kisebb a magyar ipar kibocsátása, mint egy évvel ezelőtt, s ez az eltérő munkanapszámmal kiigazítva is 5,8 százalékos zsugorodás. A magyar ipar teljesítménye továbbra is kettős: a legnagyobb súlyú járműgyártás, valamint a villamos berendezések gyártása bővült, ugyanakkor a feldolgozóipari alágak többségében, köztük a számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában visszaesett a termelés volumene – derül ki a KSH keddi közleményéből. Magyarul, az autógyárak és az egyre szaporodó akkumulátorgyártás, valamint az elektronikai ipar növekszik, míg minden más, jellemzően belföldre termelő ágazat teljesítménye továbbra is csökken, köszönhetően gyenge hazai várlóerőnek a magasan fixált energiaáraknak és gyenge külső konjunktúrának.

Ugyanakkor a KSH adatai szerint az ipari termelés szeptemberben az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal emelkedett. Virovácz Péter ez utóbbi pozitív meglepetés, ugyanis visszaesést vártak. A szeptemberi adattal együtt már rendelkezésünkre áll a teljes harmadik negyedév teljesítménye, ami az ING Bank becslése alapján  megközelítőleg 1,7 százalékkal növekedett az előzó három hónap teljesítményéhez képest. Ezzel a szektor a harmadik negyedéves GDP-növekedéséhez is pozitívan járulhatott hozzá, és négy negyedévet követően jó eséllyel  véget érhet a technikai recesszió Magyarországon, ám ez még kevés – tette hozzá az elemző.

Önmagában az, hogy a harmadik negyedéves GDP magasabb lesz az előző negyedévinél, kezdetnek jó, de nem azt jelenti, hogy egyből visszatérünk oda, ahol elkezdődött a zsugorodás, az egy évvel ezelőtti szintre. A következő negyedévekben ugyan lesz már gazdasági növekedés, de nem annyira markáns, hogy gyorsan ledolgozzuk az elmúlt egy év rossz gazdasági teljesítményét. Az elemző szerint nagyjából kell majd 3-4 negyedév, hogy nagyjából visszatérjünk oda, ahonnan elindult a lecsúszásunk. Az idei második félév már jobb lesz magyar gazdaság számára, de az első félév teljesítménye annyira gyenge volt, hogy éves szinten az idén még 0,5 százalékkal kisebb lesz bruttó hazai termék értéke, mint tavaly volt, vagyis 2023-ra még a visszaesés nyomja rá a bélyegét. Más a helyzet 2024-el, amikor is a GDP 3-4 százalékkal nőhet, de csak akkor ha megérkeznek az uniós pénzek és fel is tudjuk azokat használni. Európai Uniós források nélkül 2024-ben elmarad a visszapattanás és a gazdaság 1-2 százalékos növekedés lehetséges – fogalmazott Virovácz Péter.

Az ING Bank elemzője szerint a gazdasági növekedés érzete még ennél is lassabban csorog le a lakosság szintjére. A reálbérek elvileg már most növekednek, vagyis a keresetek emelkedése újfent meghaladja az inflációt, de ez csak egy statisztikai adat, ettől még a fogyasztók nem kezdenek el ész nélkül vásárolni – tette hozzá az elemző. A lakosság megszenvedte az elmúlt egy évet, sőt a fogyasztói bizalom tíz éves mélyponton van. A most megindult pozitív változás csak nagyon lassan gyűrűzik be a fogyasztásba. Az, hogy nő a reálbér csak a trendet, a változás irányát mutatja, ettől független a vásárlóerő még mindig 2020-21-es szinteken van: elvesztegettünk három évet, ugyanis a bérünket megette az infláció – fogalmazott Virovácz Péter.

Leszakadtunk a németekről - jó értelemben

Folytatódik a német makroadat-horrorshow – így kommentálta vártnál is rosszabb német ipari termelési adatokat Carsten Brzeski, az ING Research  vezető globális makróelemzője. A német ipari termelés szeptemberben ismét csökkent, immár ötödik egymást követő hónapja. Havi szinten 1,4, éves szinten 3,7 százalékos az esés. Az ipari aktivitás visszaesése az összes fő ágazatra kiterjedt a német gazdaságban, amely vélhetően emiatt idén egész évben recesszióban marad. Bár a magyar ipar sem hasít – éves szinten vaskos csökkenés volt –, az jól látható, hogy a szűk egy  évtizedben a német ipartól való függés jelentősen csökkent, és az akkumulátorgyárak -  kormány által erőszakolt -  betelepítésével tovább mérséklődik. Az új magyarországi akkugyárak már a következő hónapokban érdemben emelhetik a magyar ipai termelés szintjét, igaz hosszú távon a magyar gazdaság kiszolgáltatottsága is nő ezen technológiáktól és ágazati konjunktúrától.