reálkereset;reálbérek;szakszervezetek;minimálbér;béremelés;munkaadók;garantált bérminimum;

Még mindig nem dőlt el, pontosan mikor és mennyivel emelkedhet a minimálbér

Pedig az álláspontok közel állnak egymáshoz.

Még mindig nem dőlt el, mennyi lesz a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének mértéke, ahogyan az sem, hogy ezek december elsejétől vagy a jövő év elejétől lépnek életbe, noha az álláspontok közel állnak egymáshoz – összegezhetőek a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) csütörtöki ülésén történtek, ahol Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter adott gazdasági körképet a munkaadók és a munkavállalók képviselőinek, ami magában foglalta a gazdasági mutatószámokat, az energetikai és infrastrukturális fejlesztéseket, valamint a most zajló és tervezett beruházásokat.

Ezt követően futottak neki minimálbér és a garantált bérminimum emelésével kapcsolatos kérdéseknek. A szakszervezeti oldal a korábban már jelzett 15 és 10 százalékos emelés mellett tette le a voksát – mondta el érdeklődésünkre a VKF ülésén jelen lévő Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezet elnöke. A garantált bérminimum esetében 10 százalékos emelés akkor tartható, ha a kormánytól garanciát kapnak, hogy a jövő év elején átdolgozza az ágazati párbeszédbizottságok működésére vonatkozó jogszabályi hátteret. A szakszervezetek e nélkül nem tudnak továbblépni egy, a béremelésre vonatkozó hosszabb távú koncepció és az ágazati tarifarendszer megteremtése érdekében.

A szakszervezetek részéről alapvető célkitűzés a reálbér-emelkedés valamennyi munkavállaló esetében december elsejei határnappal. Nemzetgazdasági szinten már októbertől 3-5 százalékos reálbér-emelkedéssel számolnak, ami kapcsán Nagy Márton csütörtökön úgy fogalmazott, hogy 2024-ben maximum 6 százalékos pénzromlással számolnak. Mészáros Melinda elismerte, hogy a minimálbér és garantált bérminimum emelése bérfelhajtó hatású, hangsúlyozva: e kettő emelése egyben szociális kérdés is.

A munkaadók és a munkavállalók képviselői kedden egyeztetnek újból, november 16-án ül össze ismét a VKF, és itt már nagy valószínűséggel rögzíthetik a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének mérték és bevezetésének időpontját.