Alaptörvény-módosítás;digitális ügyek;mobiltelefonos alkalmazás;személyi igazolvány;

Minden magyar digitális állampolgár lesz, csak a gránitszilárdságú alaptörvényt kell tizenkettedszer is módosítani hozzá

2024 tavaszától akár már százezreknek, három év múlva pedig már senkinek sem kell magánál hordania a személyi igazolványát. A műanyag lapocskák érvényessége megmarad, de ha lejár, nem kell újat igényelni az applikáció birtokában. 

Nemsokára már mobiltelefonon szereplő adatok felmutatásával is igazolhatják a személyazonosságukat a magyarok – derült ki azon a háttérbeszélgetésen, amelyet Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője tartott  a munkatársaival pénteken Budapesten.

A tárcavezető szerint – írja a Portfolió – a következő két évben, „forradalmi változások” lesznek Magyarországon, és három év múlva „elbúcsúzhatunk” a személyi igazolványtól. Mármint azok – erről a cikk nem tesz említést –, akiknek van és lesz is okostelefonjuk, amelyre le tudják tölteni a digitális állampolgárság kifejezésből rövidített, leendő DÁP-alkalmazást.

– Az Orbán-kormány még pénteken elérhetővé teszi társadalmi vitára a digitális állampolgárságról szóló törvényjavaslatát – vázolta Rogán Antal, megjegyezve, hogy „a jogszabálymódosítások az alaptörvényt is érinteni fogják”, és a javaslatot, ami nem mellékesen az Orbán Viktor miniszterelnök által több mint egy évtizede „gránitszilárdságúnak” nevezett alaptörvény immár tizenkettedik módosítását jelenti, már a jövő héten a parlament elé terjesztik. A miniszter szerint a dokumentum azt fogja tartalmazni, hogy „Magyarországon az ügyek digitális ügyintézése az elsődleges, ehhez az állam kezeli az adatokat, amelyek az ügyek intézéséhez szükségesek”.

Rogán Antal kiemelte, hogy  „az állam mindent a mobilra fejleszt, az ügyintézés egy mobilalkalmazásba költözik, három év múlva (az útlevél kivételével) nem kell semmilyen igazolványt magunknál hordanunk. – A digitális állampolgárságról szóló törvény célkitűzése, hogy az állampolgárok minden ügyüket digitálisan a lehető legkényelmesebb módon tudják elintézni.

A programnak első körben három elemére fókuszál az Orbán-kormány: a mobilra költözik az igazolvány, az aláírás és az ügyintézés – vázolta a tárcavezető, majd egy fiktív állampolgár esetén keresztül bemutatta, hogy miért lesz jó digitális állampolgárnak lenni:

  • a telefonnal igazolhatja a személyazonosságát a rendőrnek, dohányboltosnak pedig csak annyit, hogy elmúlt 18 éves, 

  • nem kell észben tartani az ügyeket, az állam proaktív lesz, jönnek figyelmeztetések, ha határidő közeledik,

  • nem kell többet szkennelgetni a papírokat és emailben messengerben küldözgetni, minden hivatalos dokumentum elérhető lesz a mobilalkalmazásban és meg lehet osztani,

  • egy gombnymással rendezheti a fizetnivalóit az államnak, egy gombnyomással megadhatja az adatait és kész is a banki hitelkérelem vagy a munkaszerződés, elektronikus aláírással együtt,

  •  könnyen megtalálja amit keres digitális állami felületeken és érthető is, hogy mit kell tennie, nem kell hozzá további utánajárás.

A digitális állampolgárrá válás folyamatát európai uniós jogszabályok teszik lehetővé, és a miniszter kiemelte az önkéntes használatot, ami azért fontos, mert természetesen nem mindenkinek van és lesz akár három év múlva sem mobiltelefonja, a digitalizmus elterjedése például a hajléktalanoknál gondot okozhat, de az idős emberek mindegyike sem fogja tudni használni a legújabb okostelefonokat, amelyekre letölthető lesz az alkalmazás. Az appot egyébként első lépcsőben természetes személyeknek fejlesztik, de ez a későbbiekben bővíthető. A fejlesztésben közreműködő IdomSoft vezérigazgatója, Both András egy kérdésre kiemelte: „a fizikai kártya”, vagyis a műanyag lapocska  megmarad, de ha az érvényessége lejár, akkor nem kötelező újat igényelni, már nem lesz szükség rá az alkalmazás birtokában. Arra egyébként a Portfolio nem tért ki, hogy mi van, ha a személyit tartalmazó mobiltelefon használat közben lemerül, megsérül, elromlik, netán megsemmisül.

A tárcavezető mindenesetre felsorolta a „digitális állampolgárság” alapköveit:

  • 1) Állami adatvagyon-hasznosítás: minden regisztrált felhasználónak egy azonosítója lesz, amellyel online és offline is tud ügyet intézni de nem lesz kötelező.

  • 2) Korszerű felhőtechnológia létrehozása: privát, valódi felhőtechnológiára épülő szolgáltatás, erőforrásfelhasználás alapú igénybevétel.

  • 3) Pozitív felhasználói élmény kialakítása a mobilalkalmazás és a digitális ügyintézés interaktív szintje kutatási eredményekre támaszkodva.

– Az alkalmazás tesztelése 2024 áprilisában fog kezdődni, amennyiben a törvényjavaslatot elfogadja a mostani társadalmi egyeztetési kör után a parlament. Első körben 400 ezer emberre számítanak, ebben az időszakban a mobilalkalmazáson keresztül már a rendőr előtti azonosításra használhatja az alkalmazást belföldön; 2025-ben pedig már mindenkinek lesz azonosítója, aki regisztrált az alkalmazásban. A tervek szerin a leggyakoribb közigazgatási ügyeket, életeseményeket –  erkölcsi igazolvány igénylése, időpontfoglalás a kormányablakba, digitális azonosítás és aláírás, gépjármű adásvétel, születés – is intézhetnek majd az emberek, becslések szerint 2026-ra már hárommillióan, s akkorra jön majd az e-postaláda fejlesztés is, „amivel szinte teljesen ki lehet váltani a postai szolgáltatást”.