Izrael;Egyesült Államok;Pentagon;lezuhant repülő;

2023-11-12 08:27:00

Lezuhant egy amerikai katonai repülő a Földközi-tenger keleti medencéjében

Ellenséges cselekményre utaló jelek nincsenek – jelentette be az amerikai hadsereg térségért is felelős európai parancsnoksága. További részleteket nem közöltek.

Lezuhant egy amerikai katonai repülőgép a Földközi-tenger keleti medencéjében gyakorlatozás közben – közölték az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon illetékesei szombaton.

„Baleset történt, amelynek következtében a gép lezuhant” – jelentette be az amerikai hadsereg térségért is felelős európai parancsnoksága, hozzátéve, hogy

A szerencsétlenül járt gép típusával, az incidens pontos helyével és idejével kapcsolatban, valamint a gép személyzetének sorsáról nem közöltek részleteket.

Az Izrael elleni október 7-i nagyszabású Hamász-támadás nyomán az Egyesült Államok fokozta katonai jelenlétét a térségben, többek között ott tartózkodik két repülőgép-hordozó és kísérő hadihajói, valamint a Közel-Keleten állomásozó amerikai tengerészgyalogságot is készenlétbe helyezték.

Szombat hajnalban újabb dróntámadást intéztek az amerikai hadsereg által használt egyik létesítmény ellen Szíria északkeleti részén. A védelmi erők közlése szerint az egyik pilóta nélküli katonai eszközt lelőtték, a másik az amerikai légitámaszpont területén ért földet, de nem robbant fel, így sérülést sem okozott.

A Pentagon csütörtöki közlése szerint eddig 56 amerikai katona szenvedett kisebb sérüléseket, de ellátásuk után mindegyikük visszatért a szolgálatba.

Szintén szombaton telefonon egyeztetett Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter Yoav Gallant izraeli védelmi miniszterrel, akinek megerősítette az Egyesült Államok álláspontját, miszerint Izraelnek joga van az önvédelemhez, ugyanakkor felhívta a Gázai-övezetben való civilek védelmének fontosságára, és hangsúlyozta, hogy nem szabad megengedni a harcok túlterjedését a Gázai övezeten, és meg kell előzni a regionális eszkalációt a Közel-Keleten.