kolbász;Nagy István;Nitrogénművek Zrt.;agrárminiszter;Bige László;

Nagy István elárulta, mi a közös vonása Soros Györggyel, szerinte Bige László csak nyomást akar gyakorolni az Orbán-kormányra

A miniszter azt kéri, hogy Bige László inkább csak a termeléssel foglalkozzzon.

Részint közéleti, részint személyes jellegű témákban adott interjút a Blikk talk! adásában Nagy István agrárminiszter. A többi között szó esett a tárcavezető gyermekkoráról, a testvéreivel való kapcsolatáról és az eszperantó nyelvtudásáról is.

Meg persze arról, hogy Bige Lászó, Magyarország legnagyobb műtrágyagyárának tulajdonosa előbb bejelentette, hogy leáll a Nitrogénművek, majd néhány órával később szólt, hogy mégsem. Erről a miniszter úgy vélekedett:

Ez a kormánynak szóló nyomásgyakorlás. Végtelenül sajnálom, hogy egy 93 éves gyár méltán híres péti sójából, Bige-show alakul. Ez teljességgel méltatlan ehhez a nagy múltú gyárhoz. A magyar műtrágyaszükséglet felét a Nitrogénművek Zrt. állítja elő, a másik felét külföldről kell beszerezniük. Azt kérem Bige László úrtól, a termeléssel foglalkozzék, mert amit előállít, arra nagy szüksége van a gazdáknak, akiket méltatlan helyzetbe hoz.

A lap felvetésére, hogy esetleg nem a rá kivetett 20 milliárdos extra adóval van-e baja Bige Lászlónak, Nagy István azt állította, nem egyedi, hanem minden céget érintő adóformáról beszélünk. Az ország gazdaságát muszáj működtetni, Bige László cégének monopóliumként olyan lehetősége van, amivel élnie kell. Arról is beszélt, hogy szerinte tragikomédia, ami történik, Bige Lászlót pedig nem lehet komolyan venni, mert két-három órán belül változtatja az álláspontját. A legtöbb gazda szerinte inkább importőröktől fogja beszerezni a műtrágyát emiatt.

Az interjúban előkerült, hogy Nagy Istvánnak két testvére is van, az egyik szakács, a másik hentes. – Gyerekkorunkban volt egy egyezségünk: én, mint legnagyobb, felnevelem az állatokat, a középső levágja, ő lesz a hentes, a kicsi megfőzi, ő pedig a szakács. Mint a mesében, tényleg. Én viccesen mindig jól kritizálom az öcsém kolbászát, ő meg kontráz, hogy nem is való az belém, hisz én már városi vagyok! – mesélte a tárcavezető, hozzátéve, kisebbik öccse esetenként kritizálja a kormány egy-egy intézkedését, például a só felhasználása nélküli menzás étkezés ötlete nem tetszett neki, mire Nagy István azzal érvelt testvérének, hogy a magyar népbetegségek, a magas vérnyomás és a sófogyasztás között összefüggés van.

Végezetül az interjúban kiderült az is, hogy a közös Nagy Istvánban és Soros Györgyben az, hogy mindketten megtanultak eszperantóul.