terrorizmus;Hunnia;elnöki kegyelem;Novák Katalin;

Itt a bejelentés, Novák Katalin kegyelmet adott a Hunnia-ügy utolsó három elítéltjének

Az egykori sértett, Csintalan Sándor kérte.

Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön – miután a sértett Csintalan Sándor kegyelem iránti kérését meghallgatta – döntést hozott az úgynevezett Hunnia-ügy utolsó három érintettjének kegyelmi kérelméről - tájékoztatta a Sándor-palota csütörtökön az MTI-t.

A szabadságvesztés felfüggesztéséről szóló döntés nem érinti a bűnösség kérdését. A közügyektől eltiltás vonatkozásában az államfő a kérelmek elutasításáról határozott. A csütörtöki kegyelmi döntés lezárja a 15 éve húzódó Hunnia-ügyet - tette hozzá a Sándor-palota közleményében.

Budaházy Györgynek, a Hunnia-ügy elsőrendű vádlottjának Novák Katalin Ferenc pápa másnap kezdődő budapesti látogatására hivatkozva már 2023. április 27-én kegyelmet adott. A  2007-ben vascsövekkel véresre vert Csintalan Sándor ezt még az istenkáromlás szóval ítélte el, azt állítva, az elnöki kegyelem az antiszemitizmus irányába mutat – A megdicsőült fasizmus, a megdicsőült rasszizmus, a megdicsőített antiszemitizmus. A magyar jövő[nek] a legpocsékabb nemzet útját szánja a jelenlegi hatalom – fogalmazott.

Budházy György és társai 2007 és 2009 közt Molotov-koktéllal, lőfegyverrel támadtak az akkori kormánypártok, az MSZP-SZDSZ pártirodáira, valamint vezetői ellen, emellett robbantásos merényletekkel is elkövettek. Felgyújtottak egy melegbárt és egy másik szórakozóhelyet, valamint egy XIII. kerületi jegyirodát és óbudai garázsában vascsövekkel véresre verték Csintalan Sándor volt szocialista politikust, a Hír TV akkori műsorvezetőjét. Székesfehérváron felrobbantottak egy bankautomatát, hogy pénzhez jussanak. 

Budaházy Györgyöt 2022. március 16-án ítélték 17 év fegyházra az úgynevezett Hunnia-per megismételt elsőfokú eljárásában. Tizenhat társával ült a vádlottak padján, először, még 2016-ban 13 év fegyházat kapott, de ezt az ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla 2018-ban hatályon kívül helyezte, és új eljárás lefolytatására kötelezte a Fővárosi Törvényszéket. 2016-ban a Fővárosi Törvényszék azt találta bizonyítottnak, hogy Budaházy György és társai az őszödi beszéd kiszivárogtatását követő események alatt indították el a Hunnia Mozgalmat, hogy tovább szítsák a feszültséget, aminek egyik jeleként akkori kormánypárti országgyűlési képviselők házaira dobtak Molotov-koktélokat.

Az elnöki kegyelem keveseket megillető kiváltságnak számít Magyarországon.