ENSZ;terrorizmus;Izrael;háború;Hamász;harcok;Gázai övezet;Egészségügyi Világszervezet (WHO);

2023-11-16 21:45:00

Dél felé tart a Hamász elleni izraeli offenzíva

Izrael távozásra szólította fel a Gázai övezet néhány déli városának lakosságát, ami hadműveleteinek kiterjesztését vetíti előre. Katonái közben folytatták az al-Sifa kórház átkutatását.

Az izraeli légierő röplapokat szórt le csütörtökre virradóra négy, Hán Júnisztól keletre fekvő városra, menekülésre szólítva fel Bani Suhajla, Kuzaa, Abaszan és al-Karara lakosságát, előrevetítve, hogy a Hamász elleni háborúját hamarosan kiterjeszti a Gázai övezet eddig biztonságosnak mondott déli térségeire is. A röplapon arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy bárki, aki fegyveresek vagy azok állásai közelében tartózkodik, veszélybe sodorja az életét.

Tízezrek menekültek már az elmúlt hetekben a tengerparti palesztin enklávé északi részéből a déli Hán Júnisz városba, ahol az ENSZ menedékhelyein és családi otthonokban zsúfolódtak össze. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Volker Türk csütörtökön humanitárius és emberi jogokon alapuló tűzszünetre szólított fel, arra figyelmeztetve, hogy öt héttel a háború kitörése után elkerülhetetlen, hogy „éhínség és tömeges járványok törjenek ki” a sűrűn lakott palesztin területen. Egyebek közt a szennyvízhálózat, az egészségügyi ellátás és a már amúgy is alig csordogáló segélyszállítások teljes leállását jósolta arra az esetre, ha megszakad az övezet üzemanyag-utánpótlása.

Északon, Gázavárosban az izraeli katonák folytatták az al-Sifa kórház átvizsgálását. Az intézmény föld alatti szintjein kutattak a Hamász állítólag ott kiépített parancsnoki központja után. Az övezet egészségügyi minisztériuma szerint őrizetbe vették a kórház technikusi személyzetének több tagját. Az al-Sifa egyik vezetője, Munir al-Burs szerint betegeket is kikérdeztek, és szkennerfelvételeken rögzítették az arcukat. Az izraeli védelmi erők (IDF) egy tisztviselője megerősítette, hogy katonáik még a kórházkomplexumban tartózkodnak, ahol „módszeres és alapos módon” kutatnak át egy-egy épületet.

Miközben a kórház orvosai továbbra is több száz pácienst, köztük újszülötteket próbálnak ellátni áram és alapvető orvosi eszközök nélkül, a környéken heves összecsapások zajlottak. A Hamásszal szövetséges Iszlám Dzsihád csoport közlése szerint ők vívtak „tűzpárbajt” az izraeli erőkkel. Rick Brennan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális sürgősségi igazgatója szerint keresik a módját az al-Sifa kiürítésének, de ez egyelőre nem lehetséges a biztonsági és logisztikai feltételek hiánya miatt.

Az IDF csütörtök reggeli közlése szerint izraeli vadászgépek csapást mértek a Hamász politikai vezetőjének, Iszmáil Haníjének gázai házára, amelyet a Hamász felső vezetőinek találkozóhelyeként használtak. Mindeközben a Hamász által ejtett mintegy 240 túsz hozzátartozói és barátai folytatták a Tel-Avivból Jeruzsálembe tartó menetüket, amellyel Benjamin Netanjahunak kívánnak üzenni a Gázában fogva tartott szeretteik kiváltása érdekében.