sztrájk;Volánbusz;béremelés;bértárgyalás;

2023-11-17 13:26:00

Nagy nullaként értékelte a bértárgyalást a szakszervezet, kétnapos sztrájkra készülnek a volánosok

Nem tett béremelési ajánlatot szerdán a MÁV-Volán.

Nem tett béremelési ajánlatot a MÁV-Volán a közlekedési szakszervezetek szerdai bértárgyalásán, ezért sztrájktárgyalást kezdeményez a volános dolgozókat képviselő Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) jövő héten – írja a Mérce.

A SZAKSZ a Facebook-oldalán azt írta, Pafféri Zoltán vezérigazgató az ajánlattétel elmaradását azzal indokolta, nincs mandátuma arra, hogy a bérfejlesztés lehetséges mértékét közölje. Ugyanakkor a szakszervezetek képviselőit arra kérte, fogalmazzák meg bérigényüket.

A Mérce megkeresésére Dobi István, a SZAKSZ elnöke mindezt „nagy nullaként” értékelte, véleménye szerint ugyanis nem vehető komolyan egy bértárgyalás, ahol a munkáltató nem tesz bérajánlatot, és nem egyeznek meg a tárgyalás menetéről. A szakszervezeti vezető azt is elmondta, az általuk kezdeményezett sztrájktárgyalásra jövő péntektől számítva egy hét áll majd rendelkezésre.

„A bértárgyalásokat decemberben mindig le szoktuk zárni, annak a végrehajtása mindig megkezdődik január 1-től. Új év kezdődik, és mindenki tudni szeretné, hogy mennyivel lesz több a fizetése” – mondta Dobi István, hozzátéve, kilenc közlekedési szakszervezet ül a tárgyalóasztalnál, ebből kettő volános, de egyedül a SZAKSZ kívánja nyomásgyakorlás alatt folytatni a tárgyalásokat. A többi szakszervezet véleménye szerint azt gondolja, hogy még ráérnek, holott mindjárt itt az év vége. A közlekedési szakszervezetek közül szintén a SZAKSZ követelése a legmagasabb, 25 százalékos bérfejlesztést kér.