menekültek;

2023-11-20 17:00:00

Egyre több sebből vérzik a magyar titkosszolgálati migránsjelentés, az Orbán-kormány hallgat

Rajtunk kívül senki nem tud tálibokról a két ország határán.

„Nincs tudomásuk arról, hogy afgán tálibok ellenőriznék a szerb-magyar határ embercsempész csoportjait” – így reagált a nemrég nyilvánosságra hozott magyar titkosszolgálati jelentés egyik állítására a Szerbia szervezett bűnözés elleni ügyészsége a Szabad Európa Rádió szerb oldalának. A szerb hatóság azután közölte ezt, hogy – mint arról többször írtunk – a magyar titkosszolgálatok fölé tavaly létrehozott új elemzőközpont, a Nemzeti Információs Központ (NIK) a déli határ menekültügyi helyzetéről szóló tájékoztatójában többek között az állította: a tálib titkosszolgálat felügyeli a térségben működő afgán embercsempész csoportokat.

Nem a szerb hatósági reakció az első jele annak, hogy megkérdőjelezhető a NIK-jelentés hitelessége. Mint azt korábban megírtuk, a nemzetbiztonsági szakmához értő forrásaink elképzelhetetlennek tartották, hogy az iszlamistákat keményen szem előtt tartó szerb titkosszolgálat hagyta volna, hogy az afganisztáni tálibok megvessék a lábukat a határvidéken. Ráadásul a NIK tájékoztatója egy hónappal azután született, hogy a független újságíró-szervezet, a Balkan Investigating Reporting Network (BIRN) egy alapos, a térségben működő bűnözői csoportokat részletesen feltérképező, bemutató cikket közölt a vajdasági embercsempészetről. A cikk egyes állításai a NIK szövegében is visszaköszöntek, ám a terepen fél évig dolgozó BIRN-tudósítók nem találták nyomát valamiféle tálib titkosszolgálati kapcsolatnak. A BIRN úgy találta: a térség embercsempészetének csak egy részét végzik afgán csoportok, a nagyobb része marokkói és szír bűnözői körökhöz köthető, illetve a koszovói albán maffia biztosít a csoportoknak fegyvert, logisztikai háttéret.

Az is kérdéseket vet fel, ha esetleg mégis van alapja a NIK-jelentés tálib-szálának. A Legfőbb Ügyészség 2017-ben írta alá azt az egyezményt, amely szerint a térség tagországainak ügyészségei vállalták, hogy azonnal értesítik egymást, ha a területén határon átnyúló bűncselekményt észlel. A szerb hatóság azonban azt állítja, nem tud semmiféle tálib titkosszolgálati szerepről, azaz: az Orbán-kormány elmulasztotta tájékoztatási kötelezettségét Szerbia felé vagy nem igaz az érintett állítása.

Megkérdeztük az ügyészséget és a kormányzatot is, továbbították-e az operatív információjukat a szerb félnek, de nem kaptunk választ.