Matolcsy György;MNB;Patai Mihály;Budapesti Értéktőzsde (BÉT);

2023-11-20 16:16:00

Visszahívják a BÉT igazgatóságának elnökét, Patai Mihályt

A Portfolio információi szerint személyes ellentét alakult ki Matolcsy György és az egyik legfontosabb korábbi bizalmi emberének számító MNB-alelnök között. 

Rendkívüli közgyűlést hívott össze a Budapesti Értéktőzsde, melynek keretében visszahívják az igazgatóság elnökét, Patai Mihályt, illetve új igazgatósági tagot és elnököt választanak - írja a Portfolio.

Hétfő délután közölte a Budapesti Értéktőzsde, hogy december 21. 13 órára rendkívüli közgyűlést hív össze. A közgyűlésnek egyetlen napirendi pontja van:

Jelenleg Patai Mihály a Budapesti Értéktőzsde igazgatóságának elnöke, tehát az ő visszahívását kezdeményezték. A napirendi ponthoz kapcsolódó előterjesztéseket és határozati javaslatokat a közgyűlés kezdőnapját legalább 21 nappal megelőzően közzéteszik.

A Portfolio információi szerint személyes ellentét alakult ki Matolcsy György jegybankelnök és az egyik legfontosabb korábbi bizalmi emberének számító Patai Mihály, MNB-alelnök között. A Magyar Nemzeti Bankon belül ez már a szervezeti és működési szabályzat átdolgozásában is tetten érhető, a Magyar Bankszövetség korábbi elnöke alól már több fontos területet is kiszerveztek, de sok jogkör elvesztése még nem látszik a nyilvánosan elérhető dokumentumokban.

A konfliktus okai nem egyértelműek, a lap szerint több forrás azt mondta, hogy Patai nyilvánosan is felemelte a hangját Matolcsy Györggyel szemben, mások ennél összetettebb és szakmai nézeteltéréssel magyarázták a helyzetet.

A BÉT, hogy az MNB a Budapesti Értéktőzsde nagyrészvényese, 81,35 százalékos tulajdonrésszel.