ENSZ;Szijjártó Péter;Hamász;túszok;

2023-11-20 19:19:00

Szijjártó Péter az ENSZ-ben követelte a Hamász által elrabolt magyar túszok szabadon engedését

Öten vannak még a terroristák fogságában. 

A nemzetközi közösség erőinek egyesítésével elkerülhető lehetne az eszkaláció a Közel-Keleten, a régió országai pedig visszatérhetnének az Ábrahám-egyezmények reményt jelentő pályájára a béketeremtés érdekében - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn New Yorkban a Magyar Távirati Iroda (MTI) beszámolója szerint.

A tárcavezető az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) informális közgyűlésén azt hangoztatta, nem szabad elfelejteni, hogy a jelenlegi konfliktus egy brutális terrortámadással kezdődött másfél hónapja Izrael ellen, ezt nem szabad relativizálni. Egyúttal követelte, hogy a Hamász azonnal és feltétel nélkül bocsássa szabadon a túszokat, akik közt öt magyar állampolgár is van.

A tárcavezető nyomatékosította, Magyarország kizárólag olyan döntésekhez, határozatokhoz és nyilatkozatokhoz tud hozzájárulni, amelyek a terrorszervezetet felszólítják az elhurcolt emberek haladéktalan elengedésére. 

„Hiszünk benne, hogy ha egyesítjük erőinket, akkor elkerülhetjük a közel-keleti helyzet eszkalációját, s képesek lehetünk visszatérni a reményteli útra, hogy biztosítsuk, hogy mindenki békében, stabilitásban élhessen a Közel-Keleten” - zárta mondandóját Szijjártó Péter.