Fidesz;Erdély;média;kormánypárti sajtó;Demeter Szilárd;

Megvett, bezárt, majd újra megvett egy erdélyi lapot a fideszes médiacég

Nagy a káosz a fideszes erdélyi médiabirodalom működésében.

Egyre szürreálisabb fordulatot vesz a Fidesz-közeli erdélyi média sorsa - írta meg a Magyar Hang.

A lap felidézi, hogy korábban az Orbán-kormány mintegy tízmilliárd forintos támogatásával, az akkor még Demeter Szilárd által menedzselt Erdélyi Médiatér Egyesület a határon túli magyar sajtó jelentős részére rátette a kezét: felvásárolt több napilapot, egy 12 frekvenciából álló rádióhálózatot, heti és havi magazinokat, valamint több honlapot is, hogy aztán 2022 végén az összes nyomtatott lapot bezárják.

Erre a sorsra jutott a kilencvenes évek közepe óta működő Heti Hirdető is, idén januárban azonban újraindult a lap, az eredetihez kísértetiesen hasonló logóval és tördeléssel, ugyanazzal a főszerkesztővel és nagyrészt ugyanazon munkatársakkal, azzal a különbséggel, hogy Heti Hirdetőről Heti Hírmondóra keresztelték át. A régi-új lap tulajdonosa a Matula Média Kft. nevű székelyudvarhelyi vállalkozás volt őszig. Mostanra azonban a lap impresszumában a Matula Média helyén már a Príma Press Kft. szerepel. A Príma Press a Magyar Hang értelmezése szerint megfeleltethető a helyi Mediaworksnek, az Erdélyi Médiatér pedig a helyi KESMA-nak, vagyis a szervezeti elrendezés is a magyarországi fideszes médiabirodaloméhoz hasonló.

A lap információi szerint a tranzakció október végén, vagy november elején történhetett. Hogy mennyiért szerezték meg a lapot, azt nem tudni, ami viszont a lényeg: az Erdélyi Médiatér újra megvásárolta azt a lapot, amit korábban már megvett, majd bezárt.

A Magyar Hang megjegyzi azt is, hogy az erdélyi fideszes média működése körüli káosz szerves részt összeköthető azzal is, hogy kormányzati berkekben látványos akciózás zajlik Demeter Szilárd és emberei ellen. Az anyaországi adófizetői pénzből felvásárolt erdélyi magyar kereskedelmi rádiók többségi tulajdonjogát átjátszották egy román vállalkozónak, az Erdélyi Médiatér Egyesület vezetésében pedig teljes sorcserét hajtottak végre.