Magyarország;Izrael;Hamász;Gázai övezet;túszok;

2023-11-27 10:55:00

Megjelent az első fotó a Hamász fogságából szabadult magyar lányok és édesanyjuk találkozásáról

A 8 éves Ella és a 15 éves Dafna tegnap hagyta el a Gázai övezetet.

A vasárnap estét már az édesanyjával töltötte az a két kislány, aki a katari közvetítéssel létrejött túszalkuval tegnap visszanyerte a szabadságát – vette észre a Naphíre.

A magyar-izraeli állampolgárságú gyerekek, a 8 éves Ella és a 15 éves Dafna, valamint édesanyjuk találkozásáról Kulifai Máté, a Hetek főszerkesztő-helyettese tett közzé egy fotót a Facebook-oldalán. Kulifai volt az, aki októberben kapcsolatba lépett Ella és Dafna édesanyjával és kiderítette, hogy a lányoknak van magyar állampolgársága is.

Mint arról a Népszava is beszámolt, Majan Zin akkor egyebek mellett elmondta, két gyermeke éppen a volt férjénél és új családjánál volt a Nahal Oz nevű kibucban, amikor jöttek a riasztások a telefonján. Eleinte még megnyugtató üzenetet kapott arról, hogy nincs semmi bajuk, később viszont már a nővére hívta fel azzal, hogy Ella és Dafna a Hamász fogságába esett.

„Láttam a képeket, amint Dafna egy matracon ül, arabul pedig az volt a képre írva, hogy Dafna készen áll az imákra, imaruhákba öltöztették” – mondta. Később eljutott hozzá az az élőben közvetített videó is, amelyet lánya telefonjával készítettek a terroristák még a kibucban. Ezen látható, hogy a volt férjét lábon lőtték, majd az új családjából az idősebbik fiút magukkal vitték a terroristák, hogy az ő segítségével kényszerítsék a szomszédokat arra, nyissák ki nekik az ajtót. Ám hiába voltak együttműködőek a Hamásszal, a dzsihadisták a volt férjet, a párját és a fiút is kivégezték. Majan Zin a lányainak azt üzente, hogy maradjanak erősek, mindent tegyenek meg, amit mondanak nekik, és tudják, hogy minden tőle telhetőt megtesz, hogy hazahozza őket.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap jelentette be, hogy két magyar állampolgárságú gyermek is kiszabadult a Hamász fogságából, így mindhárom olyan magyar túsz visszanyerte szabadságát, aki az izraeli-Hamász megállapodás alapján a szabadon bocsátandó kategóriába tartozott.