vasút;Ausztria;Lázár János;GYSEV;

2023-12-01 20:05:00

Bekeményítenek az osztrákok, nem adják el a GYSEV-et, és bíróságra mennek, amiért Lázár János kirúgta a vezérigazgató-helyettest

Csak a közös múlt miatt nem szeretnének felhagyni az együttműködéssel. 

Természetesen ezt nem fogadhatjuk el, mivel ez ellentétes a régóta fennálló szerződéses megállapodásunkkal, ezért is kell most bírósághoz fordulnunk. Arra kértük a magyar bíróságokat, hogy változtassák meg ezeket a döntéseket - jelentette ki Ausztria környezetvédelmi, közlekedési, innovációs és technológiai minisztere az RTL híradójának nyilatkozva a Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) vezérigazgató-helyettesének elbocsátásával kapcsolatban.

Mint korábban mi is hírt adtunk róla, Lázár János építési és közlekedési miniszter november elején menesztette Hana Dellemant, az osztrák kirendeltség vezetőjét. 

Leonore Gewessler emlékeztetett, hogy a cégnek nagyon eredményes közös történelme van, amelynek záloga az, hogy minden ország saját maga dönt a saját hálózatukat érintő kérdésekben. Ezekről egyébként szerződések is születtek. Azonban ez csak az idei év elejéig tartott, amikor is azt vették észre, hogy egyre nehezebb a közös munka - erre példaként a vezérigazgató-helyettes eltávolítását hozta fel. 

- fogalmazott a tárcavezető. 

Lázár János korábban arról beszélt, hogy az Orbán-kormány megvásárolná mind a Strabag, mind az osztrákok részesedést a GYSEV-ben. Azonban az elbocsátott vezérigazgató-helyettes azt mondta, nem lát indokot a részvények eladására. – Engem nem a pénz érdekel, hanem a jól működő vasúti szolgáltatás. Az én szememben a vasút többről szól, mint a nyereségről. A kérdés, ami az asztalon van, és amire fókuszálunk az a bírósági ügy, amit beadtunk. Hogy visszavonjuk a döntéseket, amit Lázár János egymaga hozott meg – fogalmazott.

Hozzátette, kár lenne egyszerűen elengedni a közös múltat, ezért szükséges megtalálni a módot a továbblépésre, ugyanakkor a már említett körülmények miatt nagyon nehéznek látja az együttműködést. Kitért arra is, hogy nemrégiben személyesen egyeztetett a miniszterrel, amikor Budapesten járt. – Megismertük egymás álláspontját, de ezen a megbeszélésen nem találtunk módot a közös továbblépésre. Jeleztem neki, hogy ezen a ponton nincs más választásom, mint bíróságra vinni az ügyet – fogalmazott. 

Frissítés: Lázár János egy hétfői sajtótájékoztatón reagált a fejleményekre. Azt hangoztatta, a magyar érdeket szeretné érvényesíteni a vállalaton belül, s ebben a menesztett vezérigazgató-helyettes nem volt partner.