merénylet;robbantás;Fülöp-szigetek;mise;

2023-12-03 09:05:00

Katolikus mise közben robbant pokolgép egy fülöp-szigeteki egyetem tornatermében, három ember meghalt

A támadásban heten megsebesültek. Az intézmény felfüggesztette az órákat, az épület területére nagyobb létszámú biztonsági személyzetet vezényeltek.

Legkevesebb három ember meghalt és heten megsebesültek egy katolikus mise közben elkövetett pokolgépes merényletben vasárnap a Fülöp-szigetek déli részén, a lázadás által sújtott régióban – közölték a hatóságok.

Allan Nobleza regionális rendőrfőnök elmondta, hogy a robbanás a Mindanao Állami Egyetem tornatermében, Marawiban, az ország legnagyobb muzulmán lakosságú városában történ. Az egyetem közleményben ítélte el az erőszakos cselekményt,

„Szolidárisak vagyunk keresztény közösségünkkel és mindazokkal, akiket ez a tragédia érintett” – hangsúlyozta az intézmény.

A támadás három nappal azután történt, hogy a Fülöp-szigeteki hadsereg pénteken légicsapásban megölte a helyi Daulah iszlamista szervezet 11 fegyveresét Mindanao szigetén. A hadsereg szombaton közölte, hogy

Nobleza elmondta, a rendőrség vizsgálja, hogy a vasárnapi támadásnak köze van-e a katonai művelethez.

A Mindanaón található Marawiban 2017 májusának végén összecsapások robbantak ki, miután a hadsereg kísérletet tett az Iszlám Állam néhai délkelet-ázsiai „emírjének”, Isnilon Hapilonnak az őrizetbe vételére. Hapilont a hadsereg később, 2017 októberében megölte.

A csaknem fél évig tartó harcokban a sajtóban megjelent adatok szerint több mint 1100 ember halt meg – legtöbbjük terrorista volt, de katonák és civilek is estek áldozatul –, valamint több százezren kényszerültek elhagyni otthonukat a városban és környékén.