terrorizmus;Franciaország;Párizs;késelés;

2023-12-03 08:36:00

Egy ember meghalt, kettő megsebesült, amikor egy férfi késsel és kalapáccsal támadt járókelőkre Párizsban

Egy 26 éves francia állampolgárt letartóztattak, az ügyben a terrorellenes ügyészség nyomoz. A gyanúsított – aki a francia biztonsági szolgálatok megfigyelési listáján is szerepel – korábban egy merénylet tervezése miatt négy évet volt börtönben.

Egy ember meghalt, ketten pedig megsebesültek, amikor egy férfi késsel és kalapáccsal támadt járókelőkre Párizsban, az Eiffel-torony közelében – írja a BBC.

Egy, a hatóságok előtt ismert francia állampolgárt letartóztattak, az ügyben a terrorellenes ügyészség indított nyomozást. A támadásban, ami szombat este, valamivel 21 óra előtt történt, egy német állampolgár vesztette életét.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter elmondta, hogy az 1999-ben született áldozat a feleségével volt, amikor a férfi rátámadt. A nő életét egy taxisofőr beavatkozása mentette meg. A gyanúsított a közeli, Szajna folyón átívelő hídon át menekült, és még két embert – egy 60 év körüli francia állampolgárt és egy külföldi turistát – megsebesített. Őket a mentők ellátták, egyikük sincs életveszélyes állapotban.

Szemtanúk szerint a férfi azt kiáltotta, hogy „Allah akbar”, később pedig a rendőrséggel közölte, ideges azért, mert „sok muszlim hal meg Afganisztánban és Palesztinában”. A belügyminiszter elmondta, hogy

Gérald Darmanin szerint a férfi „pszichiátriai rendellenességektől” is szenved.

Szombat este, a gyanúsított elfogása előtt a Bir-Hakeim metróállomásnál zajlott rendőrségi akció, és a hatóságok arra szólították fel az embereket, hogy kerüljék el a környéket.

Az AFP hírügynökség szerint a közösségi médiában

Emmanuel Macron francia elnök a korábban Twitter néven ismert X-en fejezte ki együttérzését a terrortámadás érintettjeinek. „Most a nemzeti terrorellenes ügyészség feladata, hogy megvilágítsa az ügyet, és igazságot tegyen a franciák nevében” – tette hozzá.

„Nem engedünk a terrorizmusnak. Soha” – üzente Élisabeth Borne francia miniszterelnök, aki támogatásáról biztosította a sérülteket és hozzátartozóikat, valamint köszönetét fejezte ki a rendfenntartó erőknek és a mentősöknek a bátorságukért és a professzionalizmusukért.

A támadás kevesebb mint két hónappal azután történt, hogy Arras városában, egy késes támadásban életét vesztette egy gimnáziumi tanár. A késelést követően a francia kormány a legmagasabb szintű nemzetbiztonsági készültséget rendelte el az országban.