Kárpátalja;Ukrajna;ukrán nyelvtörvény;

2023-12-08 18:56:00

Törvényt módosított Ukrajna, ezután gyakorlatilag szabadon lehet magyarul tanulni a kárpátaljai iskolákban

Az ukrán nyelv és irodalom kötelező marad, de azon kívül bármilyen tantárgyat oktatnak kisebbségi nyelven, kivéve az oroszt. A kijevi vezetés azt reméli, hogy már a jövő héten megkezdődhetnek az EU-csatlakozási tárgyalások. A kijevi vezetés azt reméli, hogy már a jövő héten megkezdődhetnek az EU-csatlakozási tárgyalások. 

A kijevi parlament pénteken megszavazta a korrupció elleni harcról és a kisebbségekről szóló törvény módosítását is. Mindkét jogszabály több ponton figyelembe veszi az uniós normákat. A kijevi vezetés két olyan érvtől fosztja meg Magyarországot, amelyre hivatkozva az Orbán-kormány eddig nemet mondott az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdésére Ukrajnával.

A kisebbségekről szóló törvény módosítása – írja az Unian ukrán állami hírügynökség – 317 képviselő szavazatával ment át a 450 fős kijevi törvényhozásban. Értelmében a politikai reklámokban, az állami iskolákban és egyetemeken, a nemzeti kisebbségek osztályaiban, a médiában használható minden uniós nyelv, az orosz azonban nem. Ukrán nyelv és irodalmat tanulni kötelező lesz az iskolákban, anyanyelvű oktatáshoz pedig azoknak is joguk van, akik 2018. szeptember 1. előtt kezdték meg a középiskola tanulmányaikat. A törvénymódosítás a középiskola végéig biztosít lehetőséget anyanyelvű tanulásra.

A korábban elfogadott nemzeti kisebbségi törvény előírta, hogy azoknak az iskoláknak, ahol más nyelven, például magyarul oktatnak tantárgyakat, növelniük kell az ukrán nyelvű tantárgyak számát. Ez azonban nem vonatkozik majd azon intézményekre, amelyek olyan területen találhatóak, ahol jelentős számban élnek kisebbségek. 

Orbán Viktor legutóbb egy pénteki nyilatkozatában mondta, hogy Ukrajna még nem áll készen az uniós tagságra, egyik példaként a kisebbségek nyelvhasználati jogát korlátozó törvényt hozta fel. Vétófenyegetése kisebb riadalmat kelthetett EU-s körökben, a magyar miniszterelnököt Emmanuel Macron francia elnök és Pedro Sánchez spanyol kormányfő is győzköte már siker nélkül, hogy adja fel az ellenkezését a jövő heti EU-csúcs előtt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt hangoztatta Ukrajna nem teljesítette az EU-tagsághoz szükséges feltételeket, a koppenhágai kritériumokat, a kisebbségek helyzetének rendezését és a korrupció elleni küzdelmet sem, ezért az Orbán-kormány a privilegizált kapcsolat ötletét támogatja a szomszéd országgal, amelyet Vlagyimir Putyin parancsára 2022. február 24-én rohant le az orosz hadsereg.

Ami a korrupció elleni harcot illeti, a kijevi parlament a pénteki törvénymódosítással 700-ról ezerre emelte az ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal (NABU) létszámát.

Az ukrán miniszterelnök optimizmusát fejezte ki a szavazás után. Denisz Smihal Telegram-oldalán azt írta, arra számít, hogy az Európai Tanács már a jövő héten jóváhagyja a végleges döntést az Ukrajna európai uniós tagságáról szóló hivatalos tárgyalások megkezdéséről.