Lengyelország;Donald Tusk;hivatali eskü;

2023-12-13 15:35:00

Esküt tett Donald Tusk kormánya, kezdődhet az új korszak Lengyelországban

A miniszterelnök azt ígéri, hű marad az alkotmány előírásaihoz.

Andrzej Duda államfő előtt szerdán letette a hivatali esküjét Donald Tusk miniszterelnök és kormányának 26 tagja, ezzel megtörtént az új lengyel kormány beiktatása. Az októberi parlamenti választások nyomán megalakult kormánynak kedden este szavazott bizalmat a lengyel parlament alsóháza, a szejm.

Andrzej Duda beszédében arról biztosította az új kormánytagokat, hogy nem fog akadályozni semmit, ami az állampolgárok érdekeit és Lengyelország fennmaradását szolgálja. Reményét fejezte ki, hogy a kormány, valamint ő maga is mindent megtesznek annak érdekében, hogy Lengyelország szuverén és független államként maradjon meg Európában. Donald Tusk válaszában örömét fejezte ki, hogy az államfő nyitott az együttműködésre. Mindenki, aki hajlandó a ma letett eskü szavai szerint cselekedni, a szövetségesünk lesz - fogalmazott. – Az alkotmány előírásai iránti hűség a csapatom márkaneve lesz – jelentette ki Donald Tusk.

Az új kormány az októberi parlamenti választásokon többséget szerzett négy frakció (Polgári Koalíció - KO, Lengyel Parasztpárt - PSL, Lengyelország 2050 - PL2050, Új Baloldal) alkotta parlamenti tömb jelöltjeiből áll. A kabinetnek két miniszterelnök-helyettese lett: Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a PSL elnöke, valamint Krzysztof Gawkowski, az Új Baloldal társelnöke. Kosiniak-Kamysz egyben a nemzetvédelmi, Gawkowski a digitalizációügyi tárca vezetője lesz. Három miniszter tagja volt Tusk előző, 2007-2014 közötti kormányainak is: Radoslaw Sikorski visszatér a külügyminiszteri posztra, Tomasz Siemoniak volt nemzetvédelmi miniszter a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter lesz, Bartlomiej Sienkiewicz volt belügyminiszter pedig a kulturális és örökségvédelmi tárca élére áll.

A beiktatott kormányfő, a 66 éves Donald Tusk 2003-2014-ben volt a KO-t vezető Polgári Platform (PO) elnöke, 2021-ben újból átvette a párt irányítását. 2007-2014 között miniszterelnök volt, utána az Európai Tanács elnökének (2014-2019), majd pedig az Európai Néppárt (EPP) elnökének (2019-2022) tisztségét töltötte be.