támogatás;Fidesz-KDNP;Semjén Zsolt;Magyar Falu Program;

2023-12-30 05:55:00

280 millió forintot szakítottak a Falusi Civil Alap pénzeiből a Fidesz-KDNP-hez közeli szervezetek, Semjén Zsolté a lehető legtöbbet kapta

2023-ban a Falusi Civil Alap hárommilliárdosra emelt keretének 9,4 százalékát kapta olyan községi szervezet, amelynek biztosan van fideszes kötődése – derül ki a Népszava gyűjtéséből. A miniszterelnök-helyettes vadásztársasága a gépjárműveit fogja lecserélni.

Megközelítőleg 280 millió forint értékben nyertek a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap pénzeiből a Fidesz-KDNP-s vagy a kormánypárthoz közel álló személyekhez köthető szervezetek. Mindez a teljes összeg 9,4 százaléka. Tavaly ugyanez az arány még csak 8,8 százalék volt – derült ki a Népszava idei és múlt évi összesítéséből.

Idén eredetileg egymilliárd forintra pályázhattak volna az 5000 fő alatti települések civil szervezetei, de október elején az Orbán-kormány megháromszorozta, így végül 3 milliárd forintot osztottak szét az 1405 nyertes között. Ez az összeg ugyanakkor így is jócskán alulmaradt a tavalyi 4,8 milliárdhoz képest. A falusi civil pénzekre négy kategóriában nyújthattak be pályázatokat: ingatlanberuházásra és gépjárműbeszerzésre maximum 7 millió forintot lehetett nyerni. Eszközbeszerzésre, valamint programszervezésre legfeljebb 2 millió forintot kaphattak a sikeres pályázók.

A támogatottak többsége idén is az önkéntes tűzoltó egyesület, helyi polgárőr és faluszépítő, -fejlesztő szervezet volt. A támogatott alapítványok 17 százaléka sporthoz volt köthető, főleg a labdarúgáshoz. Ez egy százalékkal nagyobb arány, mint tavaly. A hagyományőrző szervezetek esetén jelentősebb a növekedés, ott 5 százalékról 7,2-re ugrott a támogatott szervezetek száma. A horgászegyesületek száma viszont fél százalékkal, 1,5-re esett.

A sikerrel pályázó vadásztársaságok aránya 4,6 százalék volt, ami 0,6 százalékkal magasabb a múlt évihez képest. A nyertes vadásztársaságok között volt Semjén Zsolt, KDNP-s miniszterelnök-helyettes által elnökölt Gánti Vértes Vadásztársaság is: 7 millió forintot, tehát a lehető legmagasabb összeget nyerte idén. Lapunk kérdést küldött Semjén Zsoltnak, a miniszterelnökségi sajtóirodától kaptunk választ. Azt írták: a vadásztársaság az elnyert összegből lecseréli régi, műszakilag hibás gépjárművét. Hozzátették, hogy a társaság már tavaly is pályázott, ugyanakkor forráshiány miatt akkor elutasították őket.

Képviselők közül nem csak Semjén Zsolt örülhetett. Nyert a szintén kormánypárti Kovács Sándor egykori szervezete is, amit egy ideje felesége, Kovács Sándorné igazgat. A Jót s Jól a Szatmári Kistérségben Egyesület idén is 2 millió forintot kapott, akárcsak tavaly. 2020-ban viszont 6 milliót nyertek. Kováccsal szemben egyébként 2020-ban a 24.hu cikke nyomán már volt rendőrségi nyomozás is, mert feleségének volt üzlettársa, Kovács barátja 1 milliárd forint értékben nyert különböző tendereket a Nyírségben, a politikus választókörzetéhez tartozó településeken. Szintén 2020-ban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is nyomozást indított, mert egy 60 millió forintos vissza nem térítendő uniós támogatásból vendégház, turisztikai bemutatóház és csónakszállás épült a képviselő családi birtokán. Utóbbi nyomozást végül megszüntette a NAV. Ami az egyesületet illeti, látszólag működik, a honlapjuk szerint még pszichológiai tanácsadást is végeznek. A múltban viszont akadtak ellentmondások, a 24.hu érdeklődött a képviselőnél, hogy mire költötte azt a 71,5 millió forintot, amit a Bethlen Gábor Alaptól kapott. Kovács Sándor akkor azt mondta, hogy kárpátaljai gyerekek üdültetésre és felnőttképzésre ment a pénzt, de a programot nem ők valósították meg. Ezt végül visszavonta, mondván, rosszul emlékezett. Felesége közölte, hogy szabályosan költötték el a pénzt, de, hogy mire az nem derült ki.

Elégedett lehet Simonné Rizsák Ildikó, Nyírbogát fideszes polgármestere is. A hozzá köthető szervezetek közül idén kettő is szerencsés volt. Az Egy Jobb Életért Egyesület két millió forintot kapott, így a tavalyi pályázatukkal együtt már 9 milliót vehetett fel a szervezet. A Nyírbogáti Nyugdíjasok Egyesülete, melynek elnöke ugyancsak Simonné Rizsák Ildikó szintén 2 millió forintnak örülhetett. Egyébként mindkét egyesület aktívnak minősül. A Nyugdíjas Klub holnapjáról kiderül például, hogy az egyesület pótszilvesztert szokott tartani, megünneplik egymás névnapját, kirándulnak, tagjai még formaruhát is kaptak.

A Fidesz ifjúsági szervezetéhez, a Fidelitashoz köthető szervezeteknek is csurrant-cseppent a közvagyonból. Szumutku Dávid, a tornyospálcai Fidelitas tagjának szervezete, a Rétaljai Kulturális- és Horgász Hagyományőrző Egyesület idén kettő, tavaly hét millió forinttal gyarapodott. Tardi Tamás Ákos, a Fidelitas országos választmányának egykori alelnöke, jelenleg a Somogy megyei önkormányzat Fidesz-KDNP-s tagjának szervezete, az Országos Munkahelyteremtő és Ifjúságfejlesztő Egyesület idén 500 ezer forinttal gazdagodott, ami igen csekély összeg a tavalyi 7 millió forinthoz képest.

Kétmillió vándorolt az Agrárjövő- Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Egyesülethez, amelynek elnöke Ésik-Oláh Nikolett a Fidelitas Országos Etikai- és Mandátumvizsgáló Bizottságának tagja. Férje, Ésik Árpád a Fidelitas Észak-Alföldi regionális igazgatója, és nem mellesleg Tiszamogyorós polgármestere. Az egyesület egyébként a honlap tanulsága szerint aktív, szakemberekkel, agrármérnökökkel dolgoznak, sőt maguk is szakemberek. Ésik Árpád agrármérnök, felesége pedig növényorvos és biotechnológus. Kérdésünkre elmondták, céljuk, hogy az új generáció bevonásával megújítsák a hagyományos mezőgazdasági módszereket, a pénzt ennek szolgálatába állítanák különböző programokkal, többek között óvodákban, iskolákban és az agrárszektorban.

A Kaposvári Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesület 500 ezer forintot kapott. Az egyesület vezetője Olsovszky Árpád a Kaposvári Fidelitas egykori elnöke. Számára ez csupán aprópénz, hiszen tavalyi bevételük – nagyrészt pályázati pénzekből – közel 29 millió forint volt, melyből a tagdíjak mindössze 310 ezer forintot tettek ki. Olsovszky egyébként az évek alatt több dologgal is felhívta magára a figyelmet. Ahogy lapunk beszámolt róla, 2018-ban, mint a Kaposvári Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke (is) „Közösségért végzett munkájáért” kitüntette Gelencsér Attila Somogy megyei képviselő feleségét és két lányát. Noha a hármas kitüntetésért az egyetem sem rajongott, a díjakat átadták. Máskor arról tartott sajtótájékoztatót, hogy a Soros György -féle CEU miatt a Kaposvári Egyetem hallgatói méltánytalan helyzetbe kerülnek.