árvíz;Karácsony Gergely;gát;Római-part;

Karácsony Gergely: A Római-part ingatlantulajdonosai örüljenek, hogy szép helyen laknak, de ha jön az ár, azért a víz az úr

A főpolgármester a Duna apadása után ismét világossá tette, hogy a bíróság és a választók döntése alapján a hullámteret a jövőben sem védi meg a városvezetés.

A Római-partot épp azért szeretik a budapestiek, mert egy természetes ártér, amit áradás idején bizony visszafoglal a Duna – jelentette ki a mostani árvíz utáni, tanulságokat is levonó Facebook-posztjában Karácsony Gergely. A főpolgármester jelenleg Budapest leveszélyeztetettebb helyszínérről leszögezte: „jogerős bírósági döntés mondja ki, hogy a hullámtérre épített ingatlanokat a főváros nem köteles megvédeni”.

Budapest vezetője az őt a főváros élére emelő, több mint négy évvel ezelőtti önkormányzati választásra is utalva, megjegyezte, hogy azt a választók mondták ki 2019-ben, hogy a természet tönkretétele árán ne is védje meg a római-parti ingatlanokat. – Az ártérben építkezők örüljenek, hogy a Budapest egyik legszebb helyén van az ingatlanjuk. Cserébe fogadják el, hogy árvíz idején itt bizony a víz az úr – szögezte le. 

A főpolgármester felidézte, hogy a Római-parti gát építését, amihez a szükséges EU-s források rendelkezésre állnak, több éves társadalmi egyeztetési folyamattal készítették elő, közösségi tervezéssel lehetséges gát nyomvonal verziók részletes megvalósíthatósági vizsgálata után döntöttünk arról, hogy az új védművet a jelenlegi árvízvédelmi fővédvonalon, a Nánási út - Királyok útján építjük majd ki - amit az ehhez  Ezzel tudjuk megvédeni a Római-part természeti értékeit és nagyobb biztonságot nyújtani a több tízezer érintettnek.

Karácsony Gergely azt is kiemelte, hogy bár Budapestet a 2013-as rekord árvíz óta nem érte jelentősebb árhullám, a fővárosi önkormányzat szakemberei az árvízvédelem megerősítésén folyamatosan dolgoznak. Így több új gátszakasz is elkészült az elmúlt években. Ezek között van a Pók utcai lakóteleptől délre elhaladó Aranyhegyi-patak menti gát, amely idén ősszel készült el, az előző városvezetés idején indított beruházással pedig befejezték a pünkösdfürdői gát megerősítését, míg az Országos Vízügyi Főigazgatóság projektje a Barát-patak torkolati védművét építette ki.