bölcsőde;uniós forrás;Kazár;Hadházy Ákos;fideszes politikusok;túlárazás;

667 millió forintból, uniós támogatással épült fel egy bölcsőde 12 kazári gyermeknek

Azt, hogy a helyi önkormányzat megkapja a nógrádi újépítésű ingatlanárak háromszorosáért felhúzott építmény többletköltségeinek fedezetét, a határmenti országrész fideszes politikusai intézték el.

„Számos méregdrága bölcsit láttam az országban, jópárat szóvá is tettem, de ez mindent visz; kezdjük az évet egy rekorddal: 677 millió forintból épült egy 12 fős bölcsőde Kazáron, egy határmenti, 1600 fős nógrádi faluban” – írja Facebook-posztjában Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, kiemelve, hogy mindennek alapján egy férőhelyet 56 millió forint EU-s támogatásból sikerült megépíteni.

Az ellenzéki politikus a Központ Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból kiindulva kezdett számolni. – Nógrádban egy új ház négyzetméter ára 650 ezer forint körül van. Ennek az épületnek a teljes alapterülete (folyosókkal, tornaszobával együtt) megközelítőleg 300 négyzetméter, vagyis  2 millió 250 ezer forint/négyzetméterért, durván háromszoros áron készült el az épület. Ehhez még mellékelt egy ingatlanhirdetést egy újonnan épült. 330 négyzetméteres óbudai luxusvilláról, ami űpont ugyanannyiba kerül, mint a kazári bölcsőde.

Hadházy Ákos  egy osztrák példát is hozott arra, hogy tényleg lehagytuk Ausztriát, ugyanis ott van olyan bölcsőde, amelyik feleáron épült kétszer annyi gyereknek. Azt viszont a legpofátlanabbnak találta a parlamenti képviselő, hogy Kazár független polgármestere Gecse Ákos a megyei portálnak elmondta, hogy a bölcsődeépítést eredetileg kevesebből tervezték, azonban azt is elkottyantotta, hogy a beruházás kivitelezéséhez a környék talán egyik legnagyobb többletköltség-igénylését hagyta jóvá számukra a Pénzügyminisztérium a térség országgyűlési képviselője és a megyei önkormányzat elnöke közbenjárásának köszönhetően.

– Maga a polgármester ismeri be, hogy fideszes politikusoktól függ, hogy egy EU-s beruházás kap-e plusz pénzt, vagy nem. Egy országgyűlési képviselőnek természetesen ehhez semmi köze nem lehetne – fűzte hozzá Hadházy Ákos.