Európai Unió;Orbán Viktor;Európai Tanács;soros elnökség;EP-választások;Charles Michel;

Orbán Viktor veheti át egy időre Charles Michel helyét az Európai Tanács élén, ha nem sikerül időben megegyezni az utódjáról

Ezt a forgatókönyvet kétségbeesetten el akarják kerülni az uniós vezetők.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke indul a júniusi európai parlamenti választáson – erősítette meg Michel szóvivője az erről szóló értesüléseket a Politicónak.

A lap szerint Charles Michel megválasztása esetén július közepéig töltené be a helyét az Európai Parlamentben, ami azt jelenti, hogy az uniós vezetőknek gyorsan meg kell állapodniuk az utódjáról.

Ha pedig nem járnak sikerrel, Orbán Viktor miniszterelnök veheti át a helyét és vezetheti le az üléseket, miután júliustól Magyarország tölti be a soros elnökséget.

A Politico kiemeli, hogy ezt a forgatókönyvet kétségbeesetten el akarja kerülni a többi 26 uniós tagállam vezetője, tekintettel a Magyarországgal szemben fokozódó feszültségre például Ukrajna uniós támogatása és a jogállamisági jogsértések miatt.

Miután az összes uniós országban június 6-9-én tartják az EP-választásokat, az európai vezetők június 17-én, majd június 27-28-án találkoznak. Valószínűleg ezeken a találkozókon próbálnak majd megállapodni Michel utódjáról.