kinevezés;Lánczi Tamás;Novák Katalin;Szuverenitásvédelmi Hivatal;

2024-01-10 16:25:00

Hivatalos, Novák Katalin kinevezte Lánczi Tamást a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnökének

A hat évre szóló mandátumhoz havi 5 milliós fizetés jár a magyar adófizetők pénzéből.

Kinevezéseket adott át ma Novák Katalin köztársasági elnök, ennek keretében kinevezte a szuverenitásvédelminek nevezett hivatal élére Lánczi Tamás propagandistát, kormánypárti politológust – számolt be róla az államfő a Facebookon.

Lánczi Tamás mellett Novák Katalin kinevezte Horvát Szilárdot a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkárává, Friedler Ferenc egyetemi tanárt pedig a Széchenyi István Egyetem rektorává. 

Lánczi Tamás korábban a Századvég és a Schmidt Mária-féle XXI. Század Intézet igazgatója és a Figyelő  főszerkesztője volt. Mostanában az állami média online igazgatójaként és az M1 csatorna műsorvezetőjeként ténykedett.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal elnökét az országgyűlési képviselőkkel azonos mentelmi jog illeti meg, amit csak kétharmados parlamenti többséggel lehet felfüggeszteni. Ez azt jelenti, hogy az új hatóság elnökét nem lehet felelősségre vonni bíróság vagy más hatóság előtt a tevékenységével kapcsolatban, és büntető- vagy szabálysértési eljárást is csak a parlament jóváhagyásával lehet ellene indítani.

A hat évre szóló mandátumhoz havi ötmillió forintos s fizetés jár. Az elnök és hivatala lényegében bárkit és bármit vizsgálhat, akiről és amiről azt vélelmezi, hogy veszélyezteti az ország „szuverenitását”: civil szervezeteket, pártokat, közjogi szervezeteket, cégeket, egyházakat és magánszemélyeket is. Iratokat, adatokat ugyan nem foglalhat le, de mindenből kérhetnek másolatot és bárkit adatszolgáltatásra szólíthatfel. A szervezet ugyanakkor nem hatóság, nem fognak nyomozást végezni, szankciókat pedig nem alkalmazhat. Február közepén kezdi meg a működését.