egészségügy;ellátás;Pintér Sándor;kórházak;Belügyminisztérium;Takács Péter;bérnővér;

2024-01-11 05:45:00

A Pintér-féle belügy szerint nem okoz ellátási gondokat a bérnővéri rendszer megszüntetése, mégis vannak osztályok, ahova eddig nem találtak mást

A fővárosi kórházakban a szakdolgozók 10-30 százalékát kölcsönözték eddig munkaerő-közvetítőktől. 

Néhány órán belül két közleményben is igyekezett a Belügyminisztérium azt sugallni, hogy csak a rosszindulatú források szerint okoz súlyos ellátási gondot a szakdolgozókat szolgáltató munka erőkölcsönzők kiűzése a kórházakból.

Mint arról írtunk, januártól több olyan jogszabály lépett életbe az egészségügyben, amely szűkítette a foglalkoztatást, köztük volt az is, amely megtiltja, hogy a kórházak munkaerő-közvetítéssel, kölcsönzéssel alkalmazzanak szakdolgozókat. Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség alelnöke már tavaly december közepén arra figyelmeztetett az Economxnak adott nyilatkozatában, hogy amennyiben január elsejétől valóban kivezetik a bérnővéri rendszert, országszerte gondban lesznek a kórházak.

Azóta a hírek igazolni is látszanak az aggodalmait. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Intézet január 6-án egyszerre 20 egészségügyi intézmény részleges leállást jelentette be, egyidejűleg jelezve, hogy az érintett betegeket mely intézmények fogadhatják.

Szerdán Takács Péter, az egészségügyért felelős államtitkár értekezletet is tartott a budai kórházak vezetőinek – erről a Belügyminisztérium adott ki közleményt, mely igyekezett megnyugtatni:

Egyúttal annak a bizakodásnak is hangot adtak, hogy az eddig bérnővérként dolgozó szakemberek véget vethetnek „gátlástalan kizsákmányolásuknak, és az egészségügyi szolgálati jogviszony keretein belül folytathatják munkájukat.”

Megkérdeztük a Belügyminisztériumot,

Illetve arról is érdeklődtünk:

Kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

A kialakult helyzetben nem akadt olyan kórházi vezető, aki névvel beszélt volna arról, hogy náluk mennyire súlyos problémát okoz a „bérnővérkedés” megszüntetése, de úgy tudjuk,

Jellemzően ez ott fordul elő, ahová a hálátlan körülmények miatt különösen nehéz volt munkatársakat találni, így például krónikus belosztályoknál, pszichiátriáknál. Egy intézményben, ahol az adott osztályon csak egyharmadnyi bérnővért alkalmaztak,

Arra a kérdésünkre, tapasztalják-e, hogy a bérnővéri státuszból átlépnek-e az érintettek az egészségügyi szolgálati jogviszonyba, meglehetősen vegyes választ kaptunk. Egy részük eleve az állami rendszerben dolgozik heti öt napot, és azért vállal mellé heti két nap „bérnővérkedést”, hogy meg tudjon élni. Vannak olyan egyedülálló ápolók, akik például a rugalmasabb foglalkoztatás mellett tudták csak összehangolni a gyerekük ellátását és a munkavállalásukat.

Lapunknak az egyik kórházi vezető arról is beszélt az állami ellátórendszerben való munkavállalástól sokakat a vezénylésektől való félelem tart vissza, és az is lényeges szempont, hogy