egészségügy;egészségügyi ellátás;kórházak;Takács Péter;

„Beteg nem marad ellátatlanul” – Nem aggódik a kórházi osztályok leállása miatt az egészségügyi államtitkár

A fővárosban Takács Péter szerint nem is nagyon okozhat gondot, ha valakinek egy másik kerületben lévő ellátóig kell utaznia.

Ideiglenes intézkedésről van szó, beteg ellátatlanul nem marad – nyilatkozta a Népszavának Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár, akit a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Intézet (NNGYK) honlapján olvasható azon határozatokról kérdeztünk, melyek kórházi osztályok részleges, illetve teljes leállítását közölték.

Kunetz Zsombor orvos, a Röntgen blog szerzője Facebook posztjában felhívta rá a figyelmet, hogy az NNGYK honlapján január hatodikán egyszerre 20 egészségügyi intézmény részleges leállását jelentette be. A listából egyebek mellett kiderül, hogy a Szent János Kórház – noha a budai agglomeráció baleseti centruma –, már a sérültek, illetve az ittas sérültek ellátását sem tudja biztosítani. Több mint egy tucat fekvőbeteg ellátóhely ellátási palettája szűkül, köztük a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza centrumkórháznak, továbbá a Heves megyei Markhot Ferenc centrumkórháznak, ahonnan ügyeleti időszak alatt a szemészeti ellátásra szorulóknak Debrecenig kell utazniuk.

– Január elején több olyan jogszabály életbe lépett, ami szűkítette a foglalkoztatást

– mondta lapunknak Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke. Így például a munkaerő-közvetítés, kölcsönzés megszüntetése. Ő már karácsony előtt jelezte lapunknak, hogy csupán a kiadatlan szabadságok is okozhatnak ellátási problémákat. Az ő adataik szerint átlagosan 15-20 napnyi szabadságuk ragadt benn a szakdolgozóknak. Így év végén év elején elfordulhat, hogy „bezár a bolt.” Az érdekvédő úgy vélte, hogy az emberhiány mögött ott lehet a kórházak eladósodása is, a költségvetési korlátok miatt nem is lehet annyi embert felvenni, mint amennyinek a kórházak szükségét érzik.

Takács Péter szerint ugyan januártól a kórházak már nem köthetnek szerződést, szavai szerint „a szürke gazdasági zónában működő” munkaerő közvetítő cégekkel, de úgy vélte, hogy az eddig általuk foglalkoztatott szakdolgozók majd bejönnek a rendszerbe. Megjegyezte:

általában az aktív fekvőbeteg osztályok 60-65 százalékos kihasználtsággal működnek, azaz beteg nem marad ellátatlanul, a helyettesítésre kijelölt intézmények fogadják őket. A fővárosban – szerinte – nem is nagyon okozhat gondot, ha valakinek egy másik kerületben lévő ellátóig kell utaznia.

Arra a felvetésünkre, hogy például az egri kórházból szemészeti ellátásért Debrecenig kell utazni, azt válaszolta: a szemészeti kórházi ellátás éppen az a terület, ahol nincs is minden megyében szükség ellátóhelyre. A szemészeti betegek 80-90 százalékát egynapos sebészeteken látják el, vagyis körülbelül tíz százaléknyi betegnek van szüksége kórházi kezelésre, akiknek viszont tervezhető az ellátásuk. Takács Péter hozzátette: a kormány megemelte az utazási költségtérítést, így akinek távolabbra kell mennie, annak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő már emelt összeget térít, azaz a pácienseket – szerinte – anyagi kár nem éri.