Fidesz;Ukrajna;Orbán Viktor;európai konzervatívok;Giorgia Meloni;

Giorgia Meloni is csak akkor látná szívesen Orbán Viktort az európai szélsőjobboldaliak között, ha felhagy a Putyin-párti politikájával

A kérdés az, hogy Orbán Viktor enged-e ennek, vagy nézelődik tovább a szélsőjobbon.

Úgy tűnik, az európai jobboldaliakat, anti-föderalistákat és euroszkeptikusokat tömörítő Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) pártcsalád sem fogadná annyira tárt karokkal a Fideszt, mint ahogy arra a kormányzati kommunikáció alapján következtethetnénk, legalábbis Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a Bloomberg szerint feltételekhez kötné a Fidesz csatlakozását.

Giorgia Meloni azt akarja, hogy Orbán Viktor hagyjon fel Ukrajna uniós támogatásának akadályozásával, javítsa a kapcsolatát Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A portál forrásai szerint ezzel megnyílhatna az út a Fidesz előtt az ECR-be való csatlakozáshoz, amelyben mások mellett a Meloni-féle posztfasiszta Olaszország Fivérei (FdI), a Jarosław Kaczyński-féle lengyel Jog és Igazságosság (PiS), valamint a nacionalista Svéd Demokraták (SD) foglalnak helyet.

Mint ismert, decemberben Orbán Viktor egyedüli uniós tagállami vezetőként megvétózta az Ukrajnának szánt négy évre tervezett, 50 milliárd eurós támogatást. A csomagot várhatóan újabb, rendkívüli uniós csúcson próbálják majd újra megtárgyalni február elején.

A Fidesz előtt álló nagy kérdés jelenleg az, hogy eleget tegyenek-e a többségében inkább Ukrajna pártján álló ECR-be való csatlakozás feltételeinek, vagy inkább az európai szélsőjobboldaliakat tömörítő Identitás és Demokrácia (ID) felé nézelődjenek tovább, amely már jóval oroszpártibb. Itt a többi között olyan pártok találhatók, mint a Marine Le Pen-féle francia Nemzeti Tömörülés, Matteo Salvini olasz Ligája, az Alternatíva Németországért (AfD), az Osztrák Szabadságpárt, valamint a nemrégiben választási győzelmet arató holland Geert Wilders pártja, a Szabadságpárt.

A Fidesz 12 EP-képviselője 2021. március 3-án lépett ki a nagy konzervatív európai pártcsalád, az Európai Néppárt EP-frakciójából, amihez az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy a képviselőcsoport megszavazta azt az alapszabály-módosítást, amely szerint nemcsak tagokat, hanem egész delegációkat is ki lehet zárni és felfüggeszteni. Március 18-án aztán jött a bejelentés, hogy a Fidesz magából az Európai Néppártból is kilép.