Mazsihisz;szobor;Dohány utcai zsinagóga;szemkilövetés;

Nem akarnak szemkilövetős szobrot a zsinagógánál

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége minden lehetséges módon tiltakozni fog, ha a civil kezdeményezés hivatalossá válik, és a 2006-os eseményeket jelképező emlékművet a tervezett területen akarják felállítani – közölte a Népszava kérdésére a szervezet.

A Gulyáságyú Média számolt be arról, hogy a „nemzetünk ellen elkövetett gyalázatot” szimbolizáló szobrot emelnének a 2006-os „szemkilövetésnek”: az emlékművet a VII. kerületben, a Dohány utcai zsinagógához közeli területen állítanák fel. Az ötletgazda a miniszterelnök Orbán-pólós rajongójaként ismert Szilágyi Ákos fogtechnikus, aki aláírásgyűjtésbe kezdett a terv megvalósítása érdekében. A szobor a 2006 őszén lezajlott események közül azt örökítené meg, amikor az egyik áldozat, a 2022 végén elhunyt Nagy László szemét a rendőrök október 23-án gumilövedékkel kilőtték. A portál arra is felhívta a figyelmet, hogy több korabeli beszámoló és felvétel szerint a tragikus eset (eltérően a szemtanúként megszólaló Szilágyi állításától) valójában nem a Dohány, hanem a Dob utca – Károly körút sarkán történt.

Lapunk megkeresésére a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) hangsúlyozta, hogy méltányolhatónak tart minden olyan kezdeményezést, amely az ártatlanul meghurcolt, megsebesített, emberi jogaiban sértett áldozatoknak kíván emlékművet állítani. Hozzátette: annak megítélése, hogy egy konkrét esemény kapcsán, egy konkrét személyhez kapcsolódóan szükséges-e és milyen méretű kivitelezésű emlékmű felállítása és hogy hol, nem tartozik a Mazsihisz véleményezési körébe.

A Mazsihisz azonban ellenzi, hogy a magyar zsidóság legkiemelkedőbb, szimbolikus és tényleges történelmének, valamint jelenkori hitéletének helyszínén politikai akciók történjenek, aktuális politikai üzenetek jelenjenek meg akár ideiglenesen, akár tartósan. 

A Mazsihisz egyébként sem tudja támogatni, hogy a Herzl Tivadar tér (a Dohány utcai zsinagóga előtti tér – a szerk.) közvetlen közelében bármiféle, a holokauszttal és a zsidósággal össze nem függő szobor vagy egyéb emlékmű kapjon helyet.

Abban az esetben, ha ez a civil kezdeményezés hivatalossá válik, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége minden lehetséges módon tiltakozni fog a szobor jelenleg tervezett helyszínen történő felállítása ellen.

A szobor megvalósításának védnöke Papp Lajos nyugdíjazott szívsebész professzor. Az ötletgazda Szilágyi Ákos – az emlékmű látványtervét is ő készítette – nem titkolja, hogy elképzelésében van némi aktuálpolitikai célzat. Felhívása szerint a „közelgő választásokig mindenkihez el kell jutnia a valós tényeknek 2006-ról, hogy tájékozott fiatalok tudjanak megfontolt döntést hozni, amikor közös jövőnkről szavaznak 2024 júniusában”.

Niedermüller Péter VII. kerületi DK-s polgármester a portálnak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy bármilyen szobor kihelyezéséhez szükség van az önkormányzat hozzájárulására. A konkrét ötletet a polgármester elutasítja. Niedermüller Péter a Szabadság téren lévő, a Fidesz által megrendelt német megszállási emlékműre utalva kijelentette: láthattunk már példát arra, hogy az ilyen „öncélú, politikai indíttatásból született” alkotások milyen feszültséget tudnak okozni, így „az aktuálpolitikai célokat szolgáló szobrok, emlékművek felállítását nem tartjuk támogatandónak”.

Elméletileg megtörténhet, hogy a kormány átnyúl az önkormányzat feje felett. A Szabadság téri német megszállási emlékművet (amelynek jelképrendszere elutasítja, hogy a magyar államot is felelősség terheli a holokausztért) a hazai és nemzetközi tiltakozás ellenére a kormány egy rendelettel nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánította.

Szerettük volna megtudni, hogy a kormány támogatja-e a Dohány utcai zsinagóga közelébe tervezett emlékművet. Kérdést küldtünk a Kormányzati Tájékoztatási Központnak, de eddig nem kaptunk választ.