sztrájk;kudarc;tárgyalás;Volánbusz;bérmegállapodás;

2024-01-23 15:25:00

Nincs bérmegállapodás, hétvégén itt az újabb országos Volán-sztrájk

Ez a decemberi munkabeszüntetéshez hasonlóan azt jelenti, hogy vasárnap 2600, hétfőn 19 180 járat marad ki.

Bérmegállapodás nincs, Volán-sztrájk lesz. Ez a mai eredménye a MÁV-Volán vállalatcsoportnál tartott Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács ülésének. A bértárgyaláson Pafféri Zoltán a MÁV Zrt. vezérigazgató megismételte a múlt heti ajánlatot, eszerint három év alatt átlagosan bruttó 25 százalékkal növekedne a dolgozók alapbére. Az első évben, vagyis idén egységesen havi bruttó 70 ezer forint lenne az emelés mértéke. A vezérigazgató szerint van esélye a januári megállapodásnak, mert a 9 leányvállalat dolgozóit képviselő reprezentatív szakszervezeti vezetők többsége elfogadhatónak tartja a három éves ciklust akkor, ha az inflációkövetésre garanciát kapnak, de a 2024-es éves bérfejlesztés mértékére, annak módjára vonatkozóan szeretnének további egyeztetéseket.

A sorból kilógnak a Volánbusz-munkavállalóit képviselő szakszervezetek, a Közúti Közlekedési Szakszervezet és a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (Szaksz) csak erre az évre tudna a munkáltatóval megállapodni és bérmegállapodást kötni.

A Szaksz vezetője, Dobi István ezért ismét elutasította az ajánlatot, eredménytelennek minősítette a bértárgyalást, és indokoltnak tartja a januárra tervezett, újabb sztrájk megtartását. Lapunkkal közölte: a korábbi 25 százalékos, vagy egységes 112 500 forint keresetfejlesztési igényt 90 000 forintra módosította, de a munkáltató ezt soknak tartja, és nem fogadta el. Ezért a most vasárnapra és a következő hétfőre korábban már meghirdetett sztrájkot a decemberihez hasonló módon megtartják. Ez azt jelenti - mondta, hogy vasárnap 2600, hétfőn 19 180 járat marad ki abban az esetben, ha a sztrájkot aláírásával támogató 5 978 sofőr, a volán buszvezetők 58 százaléka betartja azt, amit vállalt, vagyis az elégséges szolgáltatáson túl nem veszi fel a munkát.

Dobi István azt is hozzátette: ha Lázár János a munkabeszüntetés miatt újra megfenyegeti őket, akkor februárban is leállítják a közlekedést.

Korábban a Mozdonyvezetők Szakszervezete vezetője, Barsi Balázs is kilátásba helyezte a munkabeszüntetést. Most viszont azt mondta, lát reményt arra, hogy jelentősen jobb megállapodás születhet annál, amit a közlekedési miniszter a múlt heti egyeztetésen felvázolt. Azt az ajánlatot akkor nem fogadta el Barsi Balázs, és kijelentette: nem köteleződtek el a hároméves bérajánlat irányába, és a fix, egyösszegű alapbéremelést is elutasítják, mert ahhoz, hogy világos munkaköri hierarchiákat, az előrelépése lehetőségét a jövőben fenn tudják tartani, nem lehet szó azonos összegű emelésről. Ám ahogy akkor, most is azt mondta: amíg tárgyalás útján van lehetőség rendezni a követelést, addig ezen az úton járnak.

 Ha nem sikerül megállapodásra jutni az összes reprezentatív szakszervezettel, akkor a cégcsoporthoz tartozó társaságoknak, többek között a MÁV-Startnak, a MÁV Zrt-nek, a Volánnak önállóan kell egyezségre jutnia az adott szervezet dolgozóit képviselő érdekvédőkkel.