hagyományőrzés;roma;Tiszaroff;pályázati pénz;disznóvágás;Sztojka Attila;Cigány Közösségek Szövetsége;

Roma kultúrát őriztek a tiszaroffi disznóvágással az elnyert pályázati pénzből

A lapunkhoz eljutott információk szerint a tiszaroffi eset nem tekinthető kivételesnek. 

A modellprogram kiírása szerint olyan pályázatok kerültek támogatásra, amelyek hozzájárulnak a magyarországi roma közösség fejlesztéséhez, kulturális értékek megőrzéséhez – válaszolta lapunknak a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF), miután hírül adtuk, hogy az elnyert pályázati pénzből „hagyományőrző disznóvágást” rendezett Tiszaroffon a helyi roma nemzetiségi önkormányzat.

A körülmények alapján valószínűsíthető, hogy az esemény valójában a Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos vezette Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) kampányrendezvénye volt. Kérdésünkre, hogyan lehet eloszlatni ezt a gyanút, a TEF így reagált: „a pályázóknak a támogatási időszak lejártát követően 30 napon belül kell a szakmai és pénzügyi beszámolót benyújtaniuk, ezt követően lesz megállapítható a támogatás szabályszerű felhasználása”.

A lapunkhoz eljutott információk szerint a tiszaroffi eset nem tekinthető kivételesnek. A TEF erre vonatkozóan általános tájékoztatást adott: a roma közösségek támogatására kiírt pályázatra összesen

785 pályázat érkezett, ebből 533 részesült támogatásban, ami a pályázatok 70 százalékát jelenti. 

„A különálló programelemből álló pályázatokat a nyertes pályázók több alkalommal valósítják meg a támogatási időszak végéig, 2024. szeptember 30-ig” – tette hozzá a főigazgatóság.

Varga Ferenc, a Demokratikus Koalíció roma parlamenti képviselője cikkünk nyomán írásbeli kérdéssel fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez. Az ellenzéki politikus azt szeretné megtudni, hogy a tiszaroffi eset a legfőbb ügyész szerint mennyiben járul hozzá a romák esélyteremtéséhez, felzárkóztatásához, és indított-e vizsgálatot annak kiderítésére, hogy a pályázat Sztojka Attila és a CiKöSz kampányát szolgálja-e.

Ahogyan megírtuk, a tiszaroffi romák összesen 4,2 millió forintot nyertek: 1,2 millió infrastrukturális fejlesztésre, ingatlanok karbantartására volt felhasználható, a fennmaradó 3 millió pedig elvileg a „roma közösség fejlesztését, kulturális értékek és javak megőrzését, a romák társadalmi és munkaerő-piaci integrációjának elősegítését” szolgálta.