Medgyessy Péter;Gyurcsány Ferenc;Orbán Viktor;

2024-01-26 10:43:00

Medgyessy Péter szerint Gyurcsány Ferencnek le kellett volna mondania az őszödi beszéd után

Orbán Viktorral pedig korrekt viszonyban vannak.

„Nem akarom Orbán Viktort példaként állítani, de amikor 2002-ben elvesztette a választásokat velem szemben, képes volt visszavonulni és összerakni azt a stratégiát, aminek az eredményeként 2010-től kormányon tud maradni. Ebben biztos benne volt az is, hogy levonta az elvesztett választás tanulságait. Valami ilyesmit várnék a mai baloldaltól is, de ennek még a nyomát sem látom” - mondta el a Blikknek adott interjújában Medgyessy Péter.

Medgyessy Péter mesélt arról is, hogy Gyurcsány Ferencnek az őszödi beszéd után szólt, hogy le kellene mondania. – A mai napig azt gondolom, ha akkor ő erős és lemond, ugyan lehetséges, hogy a választást elvesztette volna a baloldal, de a második ciklusban könnyen vissza tudott volna jönni és lenne egy politikai váltógazdaság, amire nagy szüksége van az országnak - fűzte hozzá. Faggatták a viszonyukról ezen túl is, mégpedig arról, hogy újra hajlandó lenne-e tanácsadónak maga mellé venni Gyurcsány Ferencet. Egy korábbi interjúban Medgyessy Péter erre visszakérdezett, hogy a trójaiakat kellene kérdezni, beengednék-e újra a trójai falovat a várukba, most pedig megerősítette, hogy újra ugyanezt válaszolná. 

Úgy vélte, 

- magyarázta.

Orbán Viktorral korrekt viszonyban vannak, amikor beszélnek. – Nekem, személy szerint, bár lehet, hogy hiúság, de nagyon jólesett, hogy amikor a nyolcvanadik születésnapom volt, írt nekem egy nagyon szép levelet és küldött egy láda bort. Ha nagy ritkán sor kerül arra, hogy beszélgessünk egymással, mindig nagy érdeklődéssel hallgatom, amit ő akkor nekem elmond, és mindig megmondom tisztességesen a véleményemet neki – jegyezte meg.

Kapott kérdést a D-209-es ügynökbotránnyal kapcsolatban. Erről szólva azt mondta, azért akart lemondani, mert úgy látta, akadályozza, hogy jól menjen a koalíció. Végül felesége volt az, aki miatt maradt. „Nem nagyon beszélgettünk politikai ügyekről, de akkor leültünk és azt mondta: annyit áldoztál azért, hogy te legyél az a miniszterelnök, aki beviszi Magyarországot az Európai Unióba, aki megpróbál igazságot tenni, behozza az ország vérkeringésébe azokat a területeket, amelyek addig kiestek. Nem adhatod fel ilyen könnyen” - idézte fel, amire az volt a politikus válasza, hogy igazad van.