Magyarország;Európai Parlament;Európai Bizottság;per;Brüsszel;jogállamiság;igazságügyi reform;

Elhalasztotta az EP a döntést, hogy pert indítsanak-e az Európai Bizottság ellen a Magyarországnak felszabadított 10,2 milliárd euró miatt

A szaktestület korábban február elsejére időzítette a határozathozatalt, végül úgy ítélte meg, hogy több időre van szüksége a megalapozott döntéshez. 

Elhalasztotta a döntést az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága arról, hogy a képviselők az EU Bírósága elé citálják-e az Európai Bizottságot, amiért tavaly decemberben felszabadított Magyarország számára 10,2 milliárd euró felzárkóztatási támogatást – értesült a Népszava több, egymástól független parlamenti forrástól.

A szaktestület korábban február elsejére időzítette a határozathozatalt, végül úgy ítélte meg, hogy több időre van szüksége a megalapozott döntéshez. A jogi bizottság várhatóan február közepén tárgyal a perindítás lehetőségéről, miután kézhez kapta az EP jogi szolgálatának a véleményét.

A parlamentnek legkésőbb március második felében el kell döntenie, hogy bíróságra viszi-e az ügyet.

Ha így határoz, akkor szinte biztos, hogy a két uniós intézmény vitáját a bírák fogják eldönteni egy másfél-két évig tartó eljárásban. A végrehajtást csak a parlament elnöke akaszthatja meg, ha nem ért egyet a jogi bizottság véleményével és ezért plenáris szavazást kezdeményez róla. Ilyenre azonban ritkán kerül sor, ráadásul a szakbizottság összetétele nagyon hasonló a parlamentéhez, ami szinte kizárja, hogy a teljes képviselő-testület más véleményen legyen.

Az EP azért akar bírósághoz fordulni, mert szerinte az Európai Bizottság úgy ítélt oda több mint 10 milliárd eurót Magyarországnak, hogy a nemzeti hatóságok nem hajtották végre maradéktalanul a cserében elvárt igazságügyi reformot.