ellenzék;önkormányzati választások;V. kerület;Juhász Péter;Magyar Kétfarkú Kutya Párt;billegő választókerület;Momentum;Závecz Research;

„A legjobb az lenne, ha egy előválasztáson még a kampány indulása előtt eldőlne, ki az ellenzék jelöltje”

Visszalépett a Momentum jelöltje a Belvárosban, de a küzdőtéren még mindig maradt két ellenzéki jelölt. Akár előválasztás is jöhet.

„Minden szavazatra szükség van, ha meg akarjuk törni a Fidesz uralmát az V. kerületben” – közölte Juhász Péter, miután Donáth Anna, a Momentum elnöke bejelentette, hogy visszaléptetik javára a saját jelöltjüket, Kerpel-Fronius Gábort. A jelenleg főpolgármester-helyettesként tevékenykedő momentumos politikus indítását október közepén hozta nyilvánosságra a Momentum. Gelencsér Ferenc, a Momentum azóta távozott elnöke akkor azt mondta, „Kerpel-Fronius tapasztalatával, hitelességével és a csapatával hozza el változást a régóta Rogán Antal és baráti köre által kisajátított V. kerületben”.

Kerpel-Fronius színre lépése előtt egy hónappal egyébként Kovács Alex Gábor, a kerületi civil ellenzéki összefogás, a Tiéd a Belváros jelöltjeként mutatkozott be. Kovács jelenleg is önkormányzati képviselő és azt gondolja, nyerni fog mind az esetleges ellenzéki előválasztáson, mind pedig a későbbi polgármester-voksoláson is.

A Momentum mostani döntése különösen érdekesnek tűnik a ZRI Závecz Research billegőnek tartott fővárosi kerületben készült – RTL által elsőként bemutatott – friss felmérésének ismeretében. Szentgyörgyvölgyi Péter fideszes polgármester jelenleg 37 százalékon áll, Kovács Alex Gábort 27, Juhász Pétert 11, míg Kerpel-Fronius Gábort 9 százalék támogatja, vagyis az ellenzék akár nyerhetne is, ha meg tudna állapodni egy közös jelöltben. Ha kicsit tovább böngésszük az adatokat, akkor az is kiderül, hogy a momentumosok közül kétszer többen voksolnának Kovácsra, mint Juhászra, de még a Mi Hazánk és a Fidesz szavazói közül is többeket sikerült eddig megszólítania, mint Juhásznak.

Juhász Péter, az egykori Együtt párt volt elnöke decemberben tért vissza a politikába, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt polgármester-jelöltjeként. A kutyapárt közlése szerint Juhász kereste meg őket az ötlettel, ők pedig szívesen támogatták, mivel „nem láttak más ellenzéki képviselőt az elmúlt évtizedben, aki ennyit próbált volna tenni a helyi korrupció ellen, és ilyen mélységben ismerné a kerület problémáit”. Juhász egyébként már 2014-ben is próbálkozott, de akkor alulmaradt Szentgyörgyvölgyivel szemben.

„A legrosszabb, amit tehet az ellenzék, hogy egymással foglalkozik ahelyett, hogy közösen indulnánk a Fidesz ellen” 

– magyarázta Kovács Alex Gábor a Népszavának. A Belvárosban évek óta működik egy ellenzéki csapat – folytatta a politikus –, miközben a Momentum országos vezetése saját szlogenje ellenére, miszerint a helyi közösségeket támogatják, immáron a harmadik jelöltjét állítja a kerületben. Elsőként Berg Dánielt, azután Kerpel-Froniust, most pedig Juhászt.

„Kétségtelenül egyszerűbb lett a képlet. A legjobb az lenne, ha egy minél előbb megtartott előválasztáson még a kampány indulás előtt eldőlne, ki az ellenzék jelöltje” - tette hozzá.

„Kaptunk felkérést az előválasztásra az V. kerületből, így ha a felek valóban beleállnak, akkor április 13-án megrendezhető a procedúra” 

– közölte lapunkkal Magyar György ügyvéd, a korábbi előválasztásokat lebonyolító Civil Választási Bizottság elnöke. Érkezett hozzájuk megkeresés Zuglóból és a XII. kerületből is, illetve felmerült ez a lehetőség a XXI. és a XXII. kerületben, hiszen mind a négy helyszínen több ellenzéki jelölt indulna.

„Az előválasztás kiválóan alkalmas arra, hogy pártérdekektől mentesen a választók maguk dönthessenek az ellenzéki induló személyéről” – állította Magyar György, aki szerint az idő ugyan gyorsan pereg, de még mindig elég ahhoz, hogy lebonyolítsák az előválasztásokat. Ez szerinte az aHang közreműködése nélkül is megoldható. Az általuk megjelölt április 13-i dátumot nem tartja későinek, hiszen a hivatalos kampány április 20-án indul, onnantól gyűjthetők az ajánlások. Példaként Baranyi Krisztinát említi, akiről az előző önkormányzati választás előtt két hónappal dőlt el, hogy ő lesz az ellenzék közös jelöltje a IX. kerületben és nyert is Ferencvárosban. Magyar György ugyanakkor azt állítja, a szuverenitási törvény sokakat megfélemlít a segítők és a választók között is. Sokan attól is tartanak, hogy egy utcai térfigyelő kamera esetleg felveszi, hogy részt vesznek az előválasztáson és nekik abból bajuk lehet.