EU;Magosz;Jakab István;gazdatüntetés;ukrán gabonaimport;

Gazdatüntetést szervez Magyarországon az Országgyűlés fideszes alelnöke

Jakab István a Magosz elnökeként egy hét múlva Záhonynál akar tiltakozni az EU, illetve az ukrán gabona vámmentes behozatala ellen, az Orbán-kormányt viszont dicséri az Ukrajnával szembeni kemény fellépéséért.

Jövő pénteken a záhonyi határnál fognak tiltakozni a gazdálkodók az Európai Bizottság (EB) javaslata ellen, amely lehetővé tenné újabb egy évre az ukrán termények vámmentes behozatalát – idézte a Világgazdaság Jakab Istvánnak, a a Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Szövetségége (Magosz) elnökének pénteken a Kossuth Rádióban elhangzott nyilatkozatát.

A fideszes országgyűlési képviselő, egyben parlamenti alelnök amiatt is felháborodott, hogy az EB szerdai előterjesztése szerint nem csak az ukrán élelmiszerek korlátozás nélküli uniós behozatalát tennék lehetővé, hanem már Moldovának is megadnák ezt a lehetőséget.

– Ez lényegében dömpingárak kialakulását jelenti az unión belül, miután olyan termékekkel kell versenyre kelniük, amelyeknek előállítása során semmilyen uniós elvárást nem kell teljesíteni. Nemcsak a gabona, hanem például a vámmentesen behozható termékek közé sorolt baromfi is problémás, hiszen az elmúlt években az unió annyi új előírást fogalmazott meg a közösségen belüli termelőknek, hogy a csirkék majdnemhogy négycsillagos szállodai színvonalon vannak tartva, miközben Ukrajnában szűk terű ketrecekben tartják a baromfikat – állította Jakab István.

A gazdák Európa-szerte fellángoló tüntetéseinek hullámára most felülő Magosz még csütörtökön közleményt adott ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen, amelyben „támogatják a nyugat-európai gazdálkodók követeléseit, akiket Brüsszelen túl a saját kormányaik intézkedései is sújtanak”. – A magyar kormány a hazai gazdáknak nemzeti hatáskörben tüntetés nélkül is biztosítja azokat a feltételeket, amelyekért a nyugati országok termelői az utcára vonultak – írták, üdvözölve, hogy dacolnak az EB-vel, és keményen fellépnek – a nem mellesleg három hét híján két éve orosz agresszió alatt álló –  Ukrajnával szemben.