gáz;orosz gáz;

Az oroszok nem engednek, Magyarországnak két év alatt több mint 500 milliárd forintos kárt okozott az Orbán-Putyin gázpaktum

Annak ellenére, hogy az EU-tagállamok zöme már egyáltalán nem igényli Oroszország zsarolásra használt fűtőanyagát, és az időjárás is enyhe. Ha a tőzsdén vesszük meg a földgázt, csak tavaly 283 milliárd forinttal több maradt volna itthon.

2023 novemberében újfent, ezúttal csaknem 7 százalékra nőtt az orosz gázárunk az irányadó tőzsdéhez viszonyított felára – számítottuk ki a KSH által tegnap frissített külkereskedelmi adatbázis alapján. Míg a 2023-as év utolsó előtti havában az orosz gáz köbméteréért - a nálunk bevett mértékegységekre átszámolva – mintegy 145 forintot fizettünk, addig a TTF nevű holland gáztőzsde szerződés szerint irányadó, két hónappal korábbi, vagyis szeptemberi átlaga 135 forintot mutatott. Míg az orosz tarifánk októberhez képest, forintban 8 százalékkal ugrott meg, addig a rotterdami kereskedés 6 százalékos drágulást mutatott. (A magyar kormány által használt mértékegységek szerint, míg Moszkva novemberben megawattóránként 41 eurót számított fel, addig a hollandoknál 37 eurós átlag alakult ki.) A bosszantó részletek ellenére a piac a megnyugvás jeleit mutatta.

Novemberben 619 millió köbméter gáz érkezett Oroszországból. Bár ez önmagában nem különösebben kiugró, az év első 11 havában érkezett 5,8 milliárd köbméter az időarányos szintet 43, a 2021 vége óta érvényes, 15 éves szerződésben rögzített, 4,5 milliárd köbmétert pedig több mint negyedével meghaladja. E szerint tehát az oroszoktól a szerződéses szintnél jóval több gázt kapunk, amit ők se titkolnak. Tekintettel arra, hogy az idő változatlanul enyhe, a hazai gáztárolók töltöttsége pedig a szezon közepén az energiaügyi tárca tegnapi jelentése szerint még mindig 76 százalék, ebből továbbértékesítésre is jut, amit megfigyelők visszaigazolnak.

Az árak hullámzásából adódóan az is tény, hogy a novemberi orosz adag egyazon időszak során a piacon 11 milliárddal drágább lett volna. Ugyanezt a számítást 2023 egészére vetítve viszont arra jutunk, hogy ha a gázt nem a magyar-orosz szerződés alapján, hanem a tőzsdén vesszük meg, úgy 283 milliárd forinttal több maradt volna itthon. Ugyanez az összeg a sokkal viharosabb 2022-es évben 246 milliárdot tett ki. E szerint tehát a 2021-es Orbán-Putyin gázpaktum eddig Magyarországnak több mint félezer milliárdos kárt okozott, míg a Kreml ugyanennyivel többet költhetett Ukrajna bombázására.

A TTF alakulása ismeretében, a kéthónapos árelcsúsztatás miatt az orosz gázárunk idén márciusig viszonylag pontosan becsülhető. Eszerint, míg a december jelentős, 28 százalékos árugrást hozhatott, addig a januári nyugvópont után mostantól 40 százalékos áresés látható előre. Bár a tőzsde most köbméterenként újfent száz forint körül jár, a kormány változatlanul nem csökkenti az átlag feletti lakossági fogyasztás ennek több mint ötszörösére rúgó, úgymond „piaci” alapú díját.

Lapunk a KSH nyilvántartása alapján, 2022. eleje óta közöl az Orbán-kormány által titkolt orosz gázárunkra vonatkozó becslést. Módszertanunk kiállta az Orbán-kormány, illetve egyes független szakértők részéről megnyilvánuló, támadásokat. Számításainkat köbméterenként 34 megajoule-os fűtőértéken végeztük.