gyász;televízió;dokumentumfilm;

Meghalt B. Révész László

A Balázs Béla-díjas rendező, a magyar televíziózás kimagasló alakja 81 éves volt.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt B. Révész László Balázs Béla-díjas rendező, a magyar televíziózás kimagasló alakja, az egyik legnagyobb tudású, legempatikusabb alkotója. Csaknem 1500 műsort rendezett, és csodálatos életművet hagyott maga után. 1993-ban az év rendezőjének választották, több tucat Nívó-díjban részesült, 2006-ban pedig a Kamera Hungária televíziós fesztivál dokumentumfilm kategória díját kapta meg, és a Magyar Dokumentumfilm rendezők Egyesület vándordíját.

B. Révész László dokumentumfilm- és televíziós rendező amatőr filmesként kezdte pályáját, majd évtizedeken keresztül a televíziónál dolgozott. Társadalmi problémákra érzékeny filmesként olyan alkotásokat készített, mint a falvak átalakulását majdnem negyven éven át dokumentáló Pogány (1970–2008), az ózdi munkáscsaládokról 1975-ben forgatott, nyilvánosságra nem hozhatott, majd 2005-ben bemutatott és díjazott Kisamerika, vagy a hajléktalanokkal foglalkozó Diogenész hordót keres (2006). Az életmű fontos darabja, A látogatás a holokauszt-traumával foglalkozó első hazai dokumentumfilmek egyike. 

B. Révész László nem csupán szakmailag, de emberileg is kiváló volt. Igazi mester, aki úgy tanított, hogy bízz magadban, merj látni és tanulni, és megvalósítani, amiben hiszel.