energia;erőmű;Lantos Csaba;

Nem kell már sokat aludni, és kiderül, ki építheti a gázerőműveket

A pályázó konzorciumok már megtették az indikatív ajánlatukat, hamarosan eleget tesznek a hiánypótlási felhívásoknak is.

A Magyar Villamos Művek (MVM) 2024 első fél éve alatt nyilvánosságra hozhatja a gázerőművek építésére kiírt tender eredményét - jelentette be Lantos Csaba energiaügyi miniszter kedden a Világgazdaságnak.

Az interjúban a miniszter elmondta, a pályázó konzorciumok már megtették az indikatív ajánlatukat, hamarosan eleget tesznek a hiánypótlási felhívásoknak is. Közeledik a kötelező ajánlatok beadása. Ha minden jól megy, az MVM már az év első felében eredményt hirdethet - tette hozzá.

Lantos Csaba szólt a szivattyús-tározós erőmű szükségességéről, amely a többletként előállított energia tárolására kínál hatékony, kis veszteségű, kedvező esetben a gázerőműveknél is olcsóbb megoldást.

Megjegyezte, az európai országokban kevés kivétellel mindenütt működnek szivattyús-tározós erőművek, és valóban régen napirendben van, hogy idehaza is legyen belőlük legalább egy.

A javasolt konkrét helyszínekre vonatkozó megvalósíthatósági tanulmány várhatóan még az idén elkészül. A kormány ennek alapján dönthet majd arról, hogy belevágjon-e az építkezésbe, és ha igen, hol. A rezsicsökkentéssel kapcsolatban  elmondta, hogy az intézkedést finanszírozó Rezsivédelmi Alap forrásai elsősorban az egyes multikat terhelő extraprofitadóból származnak. A rezsivédett sávig az Európai Unión belül a magyar családok fizetik a legkevesebbet az áramért és gázért. De a fogyasztók fölötte is sokat spórolnak, hiszen a sávhatárig nekik is rezsicsökkentett árakon számláznak. A legutóbbi adat szerint a gáznál tízből kilenc, a villamos energiánál tízből nyolc felhasználó az átlagfogyasztás alatt maradt.

A Mátra Erőműről szólva Lantos Csaba kiemelte, hogy az erőmű életben tartásával garantálható a folyamatosan stabil energiaellátás. A 60 éves létesítmény üzemeltetése önmagában sem olcsó, de extra teherként jelentkezik a szén-dioxid-kvóta, amit a károsanyag-kibocsátása után kell fizetnie. Ez okozza a veszteségét. Az állam most az Európai Unió által engedélyezett formában vásárol szolgáltatást az erőműtől, mert az országnak szüksége van a mátrai energiára. Vagyis nem veszteségtérítésről van szó, mert az tilos is lenne, hanem szolgáltatásvásárlásról - hangsúlyozta