oktatás;Magyarország;nyugdíj;tanár;Belügyminisztérium;

Megszólalt a Belügyminisztérium, a nyugdíjba vonuló tanárok is megkapják a fizetésemelést

A belügyminiszter álláspontja szerint méltatlan helyzetbe kerültek.

A nyugállományba vonuló pedagógusok is kapnak fizetésemelést - közölte a Belügyminisztérium (BM) kedden az MTI-vel.

E szerint a belügyminiszter álláspontja szerint méltatlan helyzetbe kerültek azok a pedagógusok, akik 2023. szeptember 15. és 2023. december 31. között nyugdíjba vonulásuk okán megkezdték felmentési idejük letöltését, így jogviszonyuk nem alakult át. Ezért az új jogviszony szerinti új illetmények megállapítása rájuk nem vonatkozott, ezen a jogcímen fizetésemelésben nem részesülhettek.

Pintér Sándornak ez az álláspontja azután alakulhatott ki, hogy a Népszava megírta, első nekifutásra kihagyták az Orbán-kormány által ígért januári fizetésemelésből azokat a pedagógusokat, akik idén nyugdíjba mennek. – Ledolgoztam negyven évet a köznevelésben, de nekem egy forint nem jár a nagy csinndarattával bejelentett 32 százalékos béremelésből. Miért? Mert hamarosan nyugdíjba megyek – mondta a Népszavának egy pedagógus, aki a Nők 40 korkedvezménnyel szeretne nyugdíjba vonulni, erről pedig már tavaly tájékoztatta az illetékes tankerületi központot. Mivel idén februártól már a felmentési idejét tölti, januárban még  sem sorolták az új pedagógustörvény, vagyis a státusztörvény szerinti köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyba, vagyis közalkalmazotti státuszban mehet nyugdíjba.

A miniszter döntése alapján a munkáltatóknak január elsejétől egyoldalú kötelezettségvállalással biztosítaniuk kell a pedagógus I., a pedagógus II. vagy a mesterpedagógus fokozatban az adott sáv alsó értékének megfelelő összegű, de legalább 10 százalék mértékű fizetésemelést az érintett 389 pedagógusnak.

Tudatták azt is, hogy az érintetteket a tankerületek tájékoztatták a miniszter döntéséről.