London;afgán;toryk;Egyesült Királyság;bevándorláspolitika;Rishi Sunak;

Egy hete tart a hajtóvadászat a „savas” merénylő után

Borzalmas bűncselekménynek indult, bevándorláspolitikai üggyé fajult az afgán menekült dél-londoni támadása, melyben tizenketten sérültek meg. 

Immár nyolcadik napja uralja a brit közvéleményt egy a dél-londoni Clapham kerületben január 31-én este fél 8 órakor elkövetett brutális merénylet. Az Abdul Shokoor Ezedi 35 éves afganisztáni menekültként azonosított férfi egy fehér autóval belerohant két személybe, egy 31 éves nőbe és 8 éves lánygyermekébe, majd a kocsiból kiszállva annak testvérét, egy 3 éves kislányt durván kirángatta a hátsó ülésről és kétszer egymás után nagy erővel földhöz csapta.

A Newcastle-ból Londonba érkezett férfi, akiről a rendőrség gyanítja, hogy ismerte a családot és a nővel viszonya is volt, de a gyerekeknek nem az édesapja, maró, korrozív anyaggal fröcskölte le mindhármukat. A sikoltozásra a szomszéd házakból segítségükre sietett lakosok, a merénylőt megfékezni igyekvő szemtanúk és a helyszínre érkezett rendőrök, összesen tizenketten, sőt biztonsági kamerafelvételek alapján maga Ezedi is súlyos égési sebeket szenvedtek, ahogy az állítólag minden szupermarketben hozzáférhető savas anyag hozzáért a bőrükhöz. Amikor a támadó a kisebb lányt az úttestre hajította, egy bátor férfi rávetette magát és egy rögbiből ismert fogással elgáncsolta. Partnerével együtt nagy árat fizetnek segítőkészségükért, a nőnek mindkét szemgolyója, a férfinek a karja égett meg. Mégis úgy érzik, ha nem cselekedtek volna, a kisgyermek "már nem lenne köztünk".

E sorok írásakor

az anyát kómában tartva kórházban ápolják, állapota kritikus, de nem életveszélyes. sebei életváltoztatóak. 

Egyik szemére megvakult. A kislányok sérülései kevésbé bizonyultak súlyosnak. A helyszínről elmenekült Ezedit, akinek bestiális tettére a rendőrség mindeddig nem adot magyarázatot, még ugyanezen az estén London számos pontján lekapták kamerák, utoljára a Tower Hill metróállomás közelében. Időközben egy a merénylőnek segítséget nyújtott fiatalembert őrizetbe vettek, majd feltételes szabadlábra helyeztek. A 20 ezer fontos (több mint 9 millió forint) nyomravezetői díjat felajánlott rendőrség óva inti a lakosságot, hogy bárki a közelébe menjen, ha valahol megpillantaná. A szökésben lévő férfiről, akinek mobil telefonja a kocsiban maradt, feltételezik, hogy egy szervezett bűnbanda áll mögötte. Miután bankkártyáját utoljára múlt szerda este a metróhálózatban használta, talán nincs is már az élők sorában. Szerdai információk szerint Ezedi lánytestvére afganisztáni meggyilkolása óta változott meg.

Már a nyomozás elején átterelődött a figyelem egy másik szál, a brit politikai életet szüntelenül izgalomban tartó bevándorlási politika felé. Gyorsan kiderült, hogy a körözött 2016-ban egy teherautóban szökve került illegálisan az Egyesült Királyságba. 2020-ra kétszer utasították el menekült státusz kérelmét és egy szexuális jellegű kihágás miatt két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Négy évvel ezelőtt annak ellenére kapta meg a letelepedési engedélyt, hogy kérvénye tele volt valótlanságokkal és egy belügyminisztériumi forrás szerint "nem volt őszinte életmódjának bizonyos elemei felől" sem. Egy anglikán pap igazolta viszont, hogy áttért a kereszténységre. Észak-angliai források szerint a férfi rendszeresen járt arab üzletekbe halal húst venni és muzulmán életformát folytatott. Afganisztánban élő hithű muzulmán édesapja számára elfogadhatatlan a konvertálása. Ezedi ügye előnytelen megvilágításba helyezi az egyház szerepét az illegális bevándorlás elősegítésében. Az országos felháborodást csak fokozta a friss hír, hogy a lapunkban is többször említett, a dél-angliai Weymouth közelében lehorgonyzott Bobby Stockholm lakóuszályra beköltöztetett illegális menekültek közül negyvenen kérvényezték a kereszténységre való áttérést, amihez a The Times napilap információi szerint nem kell más, mint egy bevezető tanfolyam elvégzése és egy a nyelvüket beszélő egyházi személy meggyőzése arról, hogy hisznek Jézus Krisztusban és a Szentlélekben.

Tévénézők nem akartak hinni a fülüknek, amikor a Sky News vasárnapi hírmagazinjában megszólaltatott Gillian Keegan oktatási miniszter különválasztotta a bűnesetet és az Ezedinek nyújtott menekült státuszt. A The Spectator konzervatív hetilap hüledezik a vezető tory politikus ignoranciája miatt, amiért nem hajlandó tudomásul venni a nyilvánvaló összefüggést: ha Ezedi nem maradhatott volna esetének elhúzódása miatt és szexuális bűncselekménye ellenére az országban, nem követhette volna el a rettenetes támadást. Bevándorlás ügyben Rishi Sunak is kellemetlen helyzetbe került. Belefutott a Talk TV műsorvezetője, a rámenős Piers Morgan csapdájába, aki 1000 fontos fogadást ajánlott fel neki, hogy a következő választás előtt egyetlen, menekülteket szállító repülőjárat sem fog elindulni Ruanda felé. Az ellentmondásos szisztémában megszállottan bízó kormányfő megkapta a magáét ellenzéki képviselőktől, akik szerint "sérülékeny emberek életével viccel és fogadás tárgyává alacsonyítja le őket".