Oroszország;robbanás;fegyvergyártás;

Robbanás volt egy atomfegyver-alkatrészeket és ballisztikus rakétákat előállító orosz fegyvergyárban

Állítólag egy tervezett eseményről van szó, bár a videók nem igazán erről árulkodnak. 

Hatalmas robbanás történt az oroszországi Udmurt Köztársaságban fekvő Votkinszk város egyik fegyvergyárában, ahol atomfegyverek alkatrészeit és ballisztikus rakétákat állítanak elő - írja helyi médiajelentésekre hivatkozva a Newsweek. 

A detonáció után hatalmas lángok csaptak fel az üzem területén. Több helyi lakos is videókat osztott meg a Telegramon a történtekről. Áldozatokról, sérültekről nem érkezett jelentés, igaz, az Udmurt Köztársaság helyi vezetése azt állítja, hogy nem regisztráltak vészhelyzetet, nem történt úgymond „társadalmilag jelentős” incidens. A Meduza független orosz hírportál szerint  hivatkozva azt írja, hogy rakétahajtóművek tesztelése zajlott, állítólag tervezett eseményről volt szó. 

Az gyárban olyan fegyvereket is előállítanak – z Iskander-M, a Topol-M interkontinentális és a RS–24 Yars ballisztikus rakétát.–, amelyeket az orosz hadsereg egységei Ukrajnában vetnek be.

Az Oroszországban elkövetett támadások a háború egyre gyakoribbá váltak. Egy nyílt forrásokból dolgozó  hírszerző oldal összesítése szerint 2023-ban rekordszámú, 939 tűzvész pusztított ipari létesítményekben. 2022-ben ez még csak 416 volt, ami 125,7 százalékos növekedést jelent.