Európai Unió;Csehország;Magyarország;Izrael;szankciók;

Csehország kifarolt, Magyarország egyedül blokkolhatja az izraeli telepeseket célzó uniós szankciókat

Prága kikötése az, hogy ezeket a büntetőintézkedéseket ne lehessen összekapcsolni a Hamász terroristái elleni szankciókkal.

Csehország úgy döntött, mégsem fogja blokkolni a szélsőséges izraeli telepesekkel szembeni uniós szankciókat – derül ki a Politico hírleveléből.

A lap szerint Jan Lipavský cseh külügyminiszter országa kikötéseként azt említette, hogy

ezeket a büntetőintézkedéseket ne lehessen összekapcsolni a Hamász terroristái elleni szankciókkal, utóbbiak terrorcselekménye ugyanis nincs azonos szinten a telepesek tetteivel.

Mint megírtuk, az Európai Unió tagállamai kedden vitatják meg azokat a javaslatokat, amelyek a Ciszjordániában terjeszkedő zsidó telepeseket érintenék, a Politico pedig akkor még úgy értesült, Magyarország és Csehország fog élni a vétó lehetőségével az ügyben.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője még decemberben beszélt a büntetőintézkedésekről. Az egyik ilyen az lehet, hogy megtiltják egyes személyek belépését az Európai Unió területére.

Az elmúlt hónapokban szélsőséges zsidó telepesek palesztinokat támadtak meg és üldöztek el otthonukból. Az izraeli kormányt rendszeresen éri bírálat, mondván, támogatja az erőszakos fellépésüket és nem tesz intézkedéseket azért, hogy akadályozza a költözésüket palesztin területekre. Mindez nehezíti azokat a kétoldalú megállapodásokat, amelyek mellett hivatalosan is elkötelezett mind az EU, mind az Egyesült Államok. A Fehér Ház pénteken bejelentette, hogy négy olyan személyt is szankcionálni fog, akik bizonyíthatóan palesztinokat öltek meg vagy űztek el földjükről.