Oroszország;Ukrajna;háború;felmérés;Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia;

Egyre kevésbé tartanak Oroszországtól a nyugati világban

Ez derült ki a pénteken kezdődő Müncheni Biztonsági Konferencia (MSK) számára készített felmérésből.

Csaknem két évvel az Ukrajna elleni orosz agressziós háború kezdete után ismét csökkent Oroszország fenyegetésként való megítélése a nyugati világban – derül ki a pénteken kezdődő Müncheni Biztonsági Konferencia (MSK) számára készített felmérésből. 

A dokumentum szerint a megkérdezettek a „tömeges migrációt”, a kibertámadásokat, a globális felmelegedést és az iszlám szélsőségesek okozta veszélyt tekintik egyre nagyobb kockázatnak. Oroszország kockázati tényezőként való megítélése szinte minden országban csökkent.

Csak az Egyesült Királyságban és Japánban látják a polgárok még mindig Oroszországot a legnagyobb biztonsági kockázatnak.

Tavaly öt G7-országban volt ez a helyzet. Miközben tavaly Németországban szintén Moszkva állt a kockázati lista élén, a németek már csak a hetedik legveszélyesebb tényezőnek tartják. Az országban ugyanakkor egyre többen tartanak a migráció és az iszlám szélsőségesség következményeitől. Hasonló folyamatok figyelhetők meg Franciaországban is. Kanadában, Olaszországban és Brazíliában az emberek leginkább a szélsőséges időjárás és az erdőtüzek miatt aggódnak. Kínában és az Egyesült Államokban a jelentés szerint a kibertámadások állnak a lista élén.