Magyarország;jégkorong;kizárás;Belarusz;

Kizárták a belaruszokat, újabb olimpiai esélyt kaptak a magyar jégkorongozók

A válogatott augusztus 29.-szeptember 1. között Pozsonyban vívhatja ki az ötkarikás szereplést a házigazda szlovák, valamint a kazah és az osztrák együttes ellen.

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) bejelentette, hogy az ukrajnai háború miatt az orosz és belarusz válogatottak, valamint klubok a 2024/25-ös idényben sem indulhatnak a nemzetközi versenyeken, így a belarusz nemzeti csapat a 2024 nyár végi olimpiai kvalifikációban nem vehet részt. Ennek következtében a magyar válogatott, mint legjobb előselejtezős második mégis folytathatja a belaruszok helyén az ötkarikás selejtezőt. A magyar válogatott így nem a dániai kvartettbe került, hanem augusztus 29.-szeptember 1. között Pozsonyban vívhatja ki az ötkarikás szereplést a házigazda szlovák, valamint a kazah és az osztrák együttes ellen.

„Az elsődleges célunk az volt, hogy a jégen harcolja ki a válogatott a továbbjutást, ettől csak kevés választott el minket Japán ellen a Tüskecsarnokban. Természetesen sajnáljuk az IIHF döntésének apropóját, a háborús helyzetet, de megragadjuk azt a lehetőséget, hogy legjobb csoportmásodikként mégis folytathatjuk az olimpiai selejtezőt. A pozsonyi csoport nem ígérkezik könnyűnek, három komoly, A csoportos rivális ellen játszhat a csapatunk, ami a további fejlődést szolgálhatja. Mindent megteszünk, hogy helytálljunk és kellemes meglepetést okozzunk. Az biztos, hogy a játékosok kiadják majd magukból a maximumot” – árulta el a Népszava megkeresésére Sipos Levente, az Magyar Jégkorong Szövetség főtitkára.