könyvesbolt;pénzbírság;Bács-Kiskun megye;kormányhivatal;Líra Könyv Zrt.;

A kormányhivatal csak azért megrendelt egy kifogásolt könyvet a Lírától, hogy aztán ötmillió forintos pénzbírsággal sújtson le a cégre

A cég ugyanúgy pert indít az igazáért, ahogyan eddig minden hasonló esetben tette.

Nemrég derült ki, hogy a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal ötmillió forintos pénzbírsággal sújtotta a Líra Könyv Zrt.-t. az Esti mesék lázadó lányoknak című könyv árusítása miatt.

A pénzbírságot ezúttal nem fólia hiánya, hanem amiatt kapta a cég, hogy a kecskeméti bolt 200 méteres távolságon belül fekszik egy iskolától és egy templomtól is, csakhogy a cég Népszavához eljutatott közleménye szerint a kormányhivatal munkatársai kvázi tőrbe csalták a Lírát csak azért, hogy  aztán ötmillió forintos pénzbírsággal sújthassák a céget.

Az egész azzal kezdődött – derül ki a Líra közleményből –, hogy a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal 2023. szeptember 28-án úgynevezett célellenőrzést tartott a Líra kecskeméti könyvesboltjában. Ellenőrei összesen hat könyvről vettek fel jegyzőkönyvet arra hivatkozva, hogy „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő tartalommal” rendelkeznek.

Ezeknek a könyveknek az egyike volt a Francesca Cavallo és Elena Favilli műve, az Esti mesék lázadó lányoknak, a kormányhivatal pedig nyilatkozatot kért a Lírától, hogy a hat kifogásolt könyvről mi az állaspontja. „Mivel kereskedelmi társaságként a könyvek tartalmáról nem rendelkezünk részletes információkkal, azt javasoltuk a hatóságnak, hogy keressék meg a kiadókat. A kiadókkal való konzultáció után a hatóság – számunkra ismeretlen szempontok alapján – öt könyvet kivont az eljárásból. Ennek kapcsán tehát arra következtethetnek a jogkövető könyvkereskedők, hogy ezek forgalmazása nem esik jogszabályi korlátozás alá” – írja közleményében a Líra. 

Úgy tűnik, a kormányhivatal mindenféleképpen le akart sújtani a Lírára, 2023. december 6-án legalábbis a cég webshopjában megrendelte az Esti mesék lázadó lányoknak című könyvt azzal, hogy átvételi pontként cég kecskeméti boltját jelölte meg. A megrendelt könyvet 2023. december 14-én a boltban a kormányhivatal egyik munkatársa átvette és kifizette.

A könyvből egyébként a Líra kecskeméti boltjában a vizsgált időszak alatt egyetlen darabot sem adtak el. 

A két olasz szerző művét – száz nő történetét beszéli el Kleopátrától Marie Curie-ig – 2018-ban a Móra Kiadó adta ki, amelyik az eljárásban nyilatkozott, hogy a könyv nem ábrázolja öncélúan a transzszexualitást vagy a nemváltást, valamint nem jeleníti meg és nem népszerűsíti a homoszexualitást. 

Az egyik történet szereplője a transzszexuális Coy Mathis, akinek történetéből dokumentumfilm is készült.

 A kormányhivatal ezt a történetet találta jogsértőnek, mivel álláspontjuk szerint ezzel a könyv a születési nem megváltoztatását „öncélúan” népszerűsíti.

Ami az ötmilliós pénzbírság hivatkozási alapját illeti, Nyáry Krisztián, a Líra kreatív igazgatója a Népszava érdeklődésére elmondta,  a cég üzlethálózatának nagyjából 60 százalékát érinti a 200 méteres szabály, vagyis hogy 200 méteres távolságon belül fekszik egy iskolától és egy templomtól, de hasonlóan a homofób-vagy gyermekvédelmi törvény  törvény más passzusaihoz, a távolság is többféleképpen értelmezhető, megyénként eltér ugyanis, hogy hogyan számolják, ajtótól ajtóig vagy légvonalban.

A kisvárosi boltok száz százaléka 200 méteres távolságon belül van egy iskolától vagy egy templomtól, hiszen ezeken a településeken a templom, az iskola és a könyvesbolt is a centrumban van.

Ami az Orbán-kormány homofób vagy melegellenes – fideszes körökben gyermekvédelminek nevezett – törvényét illeti, valójában nem egy jogszabályról, hanem a sötét fideszes bigottéria ékesszóló példájáról, LMBTQ-ellenes törvénycsomagról van szó, amelyet 2021. június 15-én fogadott el az Országgyűlés. Először pedofiltörvény, aztán az Orbán-kormány átköltésében gyermekvédelmi törvény néven híresült el. Eredetileg Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője és párttársa, Selmeczi Gabriella nyújtotta be a pedofil bűncselekmények elleni szigorúbb fellépésről, de aztán fideszes képviselők hozzávágtak még néhány módosítót. Közülük a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvényé keltett meglehetős felhördülést, amely kimondja, hogy tilos olyan reklámot tizennyolc éven aluliak számára elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a „homoszexualitást” népszerűsíti. A szabályok az óvodai-iskolai környezet mellett a könyvkereskedelemre is vonatkoznak.

A Líra jelezte, hogy sem magával az eljárással, sem a bírság tényével, sem pedig annak mértékével nem értünk egyet, ezért ugyanúgy az igazságszolgáltatáshoz fordul, ahogyan eddig minden hasonló esetben tette.