Karácsony Gergely;Fővárosi Közgyűlés;Bagdy Gábor;

Tarlós volt helyettese szerint nem Balog javasolta a bicskei gyermekotthon volt pedofil igazgatójának kitüntetését, a javaslat szakmai körökből érkezett

Az előző, fideszes városvezetés megtévesztette a Fővárosi Közgyűlést.

Nem Balog Zoltán ötlete volt a bicskei gyermekotthon szexuális visszaélés miatt elítélt egykori igazgatójának Bárczy István-díjjal való kitüntetése 2015-ben. A javaslat nem pártvonalról és nem is egyházi emberektől érkezett – válaszolta a Népszava kérdésére Bagdy Gábor, Tarlós István főpolgármester egykori pénzügyekért felelős helyettese, aki a Fidesz képviseletében ma is tagja a Fővárosi Közgyűlésnek. Állítása szerint a fővárosi önkormányzathoz 2011-ben érkező bejelentésről, miszerint „az igazgató bizonyos esetekben nem megfelelő magatartást tanúsít a növendékekkel, félreérthető gesztusokat és kijelentéseket tesz” nem tudott, ahogy az ennek nyomán indult rendőrségi nyomozásról sem.

„Ezek a vizsgálatok egyébként is eredménytelenül zárultak, akkor nem állapítottak meg semmi terhelőt az igazgatóról” – mondja most Bagdy Gábor, aki már csak azért sem fogott gyanút, mert a díj adományozására vonatkozó javaslat „szakmai körökből érkezett. Olyan emberektől, akik bejáratosak voltak az intézménybe, részt vettek a szakmai felügyeletben”.

Arra a kérdésünkre, hogy maga gyűjtötte-e össze az adományozást alátámasztó érveket, azt válaszolta, hogy az indoklás megfogalmazásában a kitüntetést javasló szakemberek segédkeztek.

Ahogy arról a Telex elsőként beszámolt: 2015 márciusában az egykori főpolgármester-helyettes javasolta V. Jánost a díjra. Az indoklás oklevélre kerülő summázata szerint a bicskei igazgató „25 éves vezetői tevékenysége alatt fáradhatatlanul munkálkodott a gyermekotthon és a kulturális, műemléki szerepet is betöltő kastély kiegyensúlyozott működtetésén”. A gyerekekre csak a részletezésnél tért ki, mondván „úttörő szerepet vállalt az állami gondoskodásban élők egyéni személyre szabott megsegítésében”. A Bagdy által „legendásan türelmes”, „gyermekközpontú attitűddel” rendelkező vezetőt 2019-ben 8 év fegyházra ítélték a rábízott gyerekek elleni szexuális zaklatásért.

A szexuális zaklatásról szóló első bejelentések 2011 őszén érkeztek be a bicskei gyermekotthon akkori fenntartójához, a fővárosi önkormányzathoz. Csomós Miklós akkori főpolgármester-helyettes egyszerűen továbbpasszolta az ügyet az Országos Rendőr-főkapitányságnak, az igazgató ellen fegyelmi eljárás sem indult.

A rendőrség 2012 júniusában megszüntette a nyomozást, mondván az eljárás folytatásától sem várható eredmény. Az egy évvel későbbi ombudsmani vizsgálat szerint a rendőrök több mulasztást is elkövettek az eljárás során. Az is kiderült, hogy a tanúként kihallgatott gyermek törvényes képviseletét az intézményvezetővel munkajogi függőségi viszonyban álló személy látta el. Ez a beosztott, a gyermekek „védője”, a tavaly elnöki kegyelemben részesített igazgatóhelyettes, K. Endre volt.

Karácsony Gergely főpolgármester szerdán belső vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy a fideszes városvezetés idején ki, miért, és milyen információk birtokában döntött a 2013-ig fővárosi fenntartásban működtetett bicskei gyermekotthon pedofil bűncselekményekért később elítélt vezetőjének fővárosi kitüntetéséről. A 2015-ben adományozott Bárczy István díjat már Tarlós István is vissza akarta vonni a 2019-es ítélethirdetés után, de ezt végül Karácsony Gergely tette meg főpolgármesterré választása után.

A vizsgálat során arra is fényt szeretnének deríteni, az akkori fideszes városvezetés megtett-e mindent az előző városvezetés idején a gyermekek védelmében. Karácsony Gergely azt ígéri, ha mulasztás történt, akkor a felelősök megnevezése és számonkérése nem maradhat el.

A Népszava fővárosi önkormányzathoz már korábban elküldött kérdéseire most azt válaszolták: „az előző fideszes városvezetés elhallgatta a Fővárosi Közgyűlés elől, hogy már 2011-ben érkezett bejelentés a 2013-ig fővárosi fenntartásban működő gyermekotthonban tapasztaltakról. 

A közgyűlés tagjai a kitüntetési javaslatról szóló döntéshozatal előtt semmilyen információt nem kaptak erről, így a Bárczy-díjjal összefüggő döntés során a fideszes városvezetés megtéveszthette a fővárosi képviselőket”.

A Fővárosi Közgyűlés elé 2015-ben egy, mindössze a 25 nevet felsoroló kitüntetési javaslat került, ennek alapján zárt ülésen egyhangú határozattal fogadta el a javaslatot a közgyűlés. A Karácsony Gergely főpolgármester által elrendelt vizsgálat most arra is választ keres, hogy az akkori KDNP-s főpolgármester-helyettes által tett kitüntetési javaslat hátterét kellőképpen vizsgálta-e az előterjesztésre jogosult Emberi Erőforrások és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottsága. Amennyiben tudomásuk volt a bicskei gyermekotthon igazgatója ellen a Főpolgármesteri Hivatalban már 2011-ben tett bejelentésről, azokat miért hallgatták el a Fővárosi Közgyűlés tagjai elől.

Karácsony Gergely főpolgármester 2019-es hivatalba lépését követően kezdeményezte az gyermekotthon vezetőjének adott Bárczy-díj visszavonását. A Fővárosi Közgyűlés ezért a 1129/2019. (11.27.) Főv. Kgy. határozatával megfosztotta Vásárhelyi Jánost az elismeréstől. Neve a nyilvántartásból törlésre került.

Az elindult belső vizsgálat hivatott feltárni annak hátterét, hogy amennyiben az akkor fideszes többségű városvezetés komolyan veszi a hozzá érkező jelzéseket és kivizsgálja a helyzetet, az otthonban lakó gyermekek zaklatása évekkel korábban véget érhetett volna.