belső vizsgálat;kitüntetés;Karácsony Gergely;bicskei gyermekotthon;

Karácsony Gergely belső vizsgálatot rendelt el, hogy kiderítse, miért kaphatott egy pedofil bűnöző kitüntetést a fideszes városvezetéstől

„Ha mulasztás történt, ha emiatt a gyermekotthon lakóinak további abúzusokat kellett elszenvedniük, akkor a felelősök megnevezése és számonkérése nem maradhat el” – szögezte le a főpolgármester.

Karácsony Gergely főpolgármester azonnali belső vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy a fideszes városvezetés idején ki, miért, és milyen információk birtokában döntött a 2013-ig fővárosi fenntartásban működtetett bicskei gyermekotthon pedofil bűncselekményekért később elítélt vezetőjének fővárosi kitüntetéséről.

„Az elmúlt napok sajtóhírei alapján megerősödött a gyanú, hogy a fideszes fővárosi vezetés annak ismeretében terjesztette fel kitüntetésre a 2018-ban elítélt pedofil bűnözőt, hogy már évekkel korábban információik lehettek a gyermekotthonban történt molesztálásokról és bántalmazásokról. Ki kell derülnie, megtettek-e mindent az előző városvezetés idején a gyermekek védelmében? Ha mulasztás történt, ha emiatt a gyermekotthon lakóinak további abúzusokat kellett elszenvedniük, akkor a felelősök megnevezése és számonkérése nem maradhat el„ – írta Karácsony a Facebook-oldalán. Felidézte, hogy a 2015-ben adományozott Bárczy István díjat főpolgármesterré választása után, 2019-ben a Fővárosi Közgyűlés a javaslatára visszavonta.

A gyermekotthon volt igazgatója karrierje alatt több kitüntetésben is részesült. 2000-ben Bicske díszpolgári címet adott neki, 2015-ben Budapest a gyermekvédelmi Bárczy István-díjjal ismerte el munkásságát, 2016. augusztus 20-án pedig Magyar Bronz Érdemkeresztet kapott. Kedden a Magyar Hang arról írt, az egykori igazgató az ombudsman aggályai ellenére vehetett át kitüntetéseket.