botrány;lemondás;Török Gábor;elnöki kegyelem;Novák Katalin;

„Mondtak már olyat nekem fideszesek, csak nehogy a Hősök tere legyen a magyar Majdan”

Török Gábor szerint Varga Mihály lehetne a tökéletes választás Novák Katalin utódjaként az államfői székben. 

Novák Katalin olyan ügyekben is véleményt nyilvánított, például a svéd NATO-csatlakozás kérdésében, amelyekben nem osztottak neki lapot – cáfolta Török Gábor azokat a feltevéseket, hogy a távozó köztársasági elnök előre megírt forgatókönyv szerint tett nyugati szájíz szerinti kijelentéseket Orbán Viktor és más fideszes politikusok megnyilvánulásainak ellensúlyaként. 

A politológus fideszes forrásokra hivatkozva beszélt erről a 24.hu-nak adott, az elnöki kegyelmi botrány körül forgó  interjújában. Szerinte „kivégzés volt”, hogy Novák Katalinnal együtt Varga Judit volt igazságügyi miniszternek le kellett mondania a parlamenti képviselői mandátumáról is, ami pedig Magyarország új köztársasági elnökét illeti, „Orbán Viktor fejével gondolkodva” Varga Mihály  lehetne  a tökéletes választás. A jelenlegi pénzügyminiszter ősfideszes, a közvélemény elfogadja, nem fűződnek a nevéhez botrányok – érvelt Török Gábor a lehetőség mellett, hozzáfűzve, hogy ez csak tippje, belső információi nincsenek.

Amiről vannak – derült ki az interjúból – az a félelem a Fideszben az elnöki kegyelmi botrányt kísérő társadalmi felháborodásról, legalábbis az állítása szerint 

fideszesek már mondtak neki olyat, hogy csak nehogy a Hősök tere legyen a magyar Majdan

– vont párhuzamot a hatalmasnak ígérkező péntek esti budapesti tüntetés és a Viktor Janukovics akkori ukrán elnök rezsimjét elűző 2013-as kijevi demonstrációsorozat között.

És hogy a jelenlegi ellenzék mindebből milyen következtetést vonhat le? Készen kell állni akkor is, ha olyan korlátok közé van szorítva, hogy bármit tesz is, azzal önmagában nem tud eredményt elérni.