per;titkosszolgálat;nemzetbiztonsági kockázat;Társaság a Szabadságjogokért;

Nemzetbiztonsági kockázat lett az egyházi iskola tanára

Most perli a titkosszolgálatot, hogy megtudja ennek okait. 

Koczka István matematika szakos tanárt még 2023-ban eltiltották az önkéntességtől Ferenc pápa 2023-as magyarországi látogatásán, mivel a Rogán Antal vezette új titkosszolgálat, a Nemzeti Információs Központ (NIK) szerint a férfi regisztrációjának elfogadása büntetőjogi, közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági kockázatot jelent - írja blogján a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű jogvédő szervezet.

Mivel az indokot nem közölték vele, éppen ezért pert indít, hogy megtudhassa a részleteket. Koczka István - aki egy egyházi intézményben tanít - korábban részt vett a pedagógustüntetésekben, számolt szavazatokat a XVIII. kerületben, s ukrán menekülteket is befogadott. Regisztrációjának elutasítása azért is különös, mert korábban nem merült fel semmiféle bűncselekmény elkövetésének gyanúja és büntetlen előéletű. Éppen ezért a büntetőjogi és közbiztonsági lehetőség kizárható. 

„Az a groteszk válasz, hogy még az is nemzetbiztonsági kockázat, hogy megmondják, hogy miért vagyok az… Örkény nem tudott írni ilyet”

- kommentálta a döntést Koczka István.

Most a TASZ segítségével indul eljárásban azt akarja megtudni, melyik titkosszolgálat, mikor, milyen okból gyűjtött róla adatokat, és miért került a nemzetbiztonsági szempontból kockázatos személyek listájára. Ugyanis demonstrálni nem jogsértés, s ez nem jelent Magyarországra nézve semminemű biztonsági kockázatot. A TASZ közlése szerint azért is vállalták fel a tanár képviseletét, hogy egyértelmű legyen, nem maradnak következmények nélkül az esetleges visszaélések.