Fidesz;EP;költségvetés;támogatás;Ukrajna;Orbán Viktor;szavazás;

Megszavazta az EP Ukrajna 50 milliárd eurós támogatását is, de a fideszesek azért csak tartózkodtak

A döntés része annak a költségvetési módosításnak, amely meghatározza az uniós gazdálkodást a következő három évre. A büdzsé egészének elfogadását Orbán Viktor hónap eleji beleegyezése után végül a kormánypárti képviselők is támogatták.

Ukrajna hosszú távú támogatásának biztosítása az egyik legfőbb eleme a 2027-ig tartó időszakra szóló uniós költségvetés megemeléséről szóló döntésnek, amelyről keddi ülésén szavazott az Európai Parlament (EP). Ennek részeként külön szavaztak az ukrán „eszközt és a stratégiai iparágakat” segítő új programot – írja a Telex. Így 16 milliárd eurónyi vissza nem térítendő támogatást és 33 milliárd eurónyi hitelt nyújthatnak az orosz invázió alatt álló uniós tagjelöltnek 2027-ig. Ezt 536 igennel, 40 ellenében is 39 tartózkodással fogadták el az EP közleménye szerint; a testület összesítése alapján a szavazó magyarok a tartózkodó fideszesek kivételével támogatták a javaslatot.

Magát a költségvetési emelést 499 igennel, 67 nem és 31 tartózkodás mellett fogadták el, és azt, a végső változatot már mindegyik szavazó magyar képviselő támogatta a végső változatot. Azt, hogy a Fidesz is köztük lesz, a javaslat keddi vitáján jelentette be Deli Andor. A párt listájáról EP-be jutott képviselő azzal indokolta a döntést, hogy szerinte az Orbán-kormány februárban világos garanciát kapott, „a bennünket érintő támogatásokat a módosítások nem érinthetik hátrányosan”, azokat csak Magyarország használhatja fel.

A portál szerint az ukrán segítségen túl, a többletpénzből fordíthatnak még a migráció visszaszorítására szánt egyezményekre, valamint egy közösen felvett uniós hitel megemelkedett kamataira is. Továbbá támogatták a stratégiai iparágakat – köztük az akkumulátorok és elektromos autók gyártását – támogató program létrehozását is, amelyre valamennyi magyar uniós képviselő igennel szavazott, így azt 517 igennel, 59 nem és 51 tartózkodás mellett fogadták el. A javaslatokra az Európai Tanácsnak is rá kell bólintania.

Amint arról a Népszava is beszámolt, február 1-jén az állam- és kormányfőket tömörítő tanács ülésén a korábbi vétózások, illetve vétófenyegetések  ellenére Orbán Viktor magyar kormányfő gyakorlatilag mindenben engedett, és elfogadta a többi 26 tagállam szándékát. – Ez biztosítja Ukrajnának a stabil, hosszú távú és kiszámítható finanszírozást – írta akkor Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.