ipar;MOL;vegyipar;

Támogatást kér az ipar

Az európai zöld átmenet sikeréhez, a kontinens versenyképességének javításához támogatást kérnek a gyárak.

A zöld energiaátmenet csak Európa versenyképességének megtartásával lehet hatékony és sikeres – idézi a Mol és a Magyar Vegyipari Szövetség (Mavesz) tegnapi, együttes közleménye közel húsz iparág 73 vezetőjének közös, Alexander De Croo belga miniszterelnöknek és Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének az antwerpeni ipari csúcs után átadott, közös nyilatkozatát. Ehhez fejlesztésösztönző környezetet sürgetnek.

A találkozón az ágazati vezetők a szakszervezetekkel közösen, összesen 7,8 millió dolgozó képviseletében álltak ki az európai versenyképesség mellett. Az egyértelmű és kiszámítható politika mellett a gyártók iránti bizalom újjáépítését szorgalmazták.

Az Antwerpeni Nyilatkozat tíz igényt vázol fel. Ilyen az uniós ipari egyezmény távlatos érvényesítése, a jogszabályok észszerűsítése és az állami támogatások kereteinek egyszerűsítése. Az aláírók szerint a kontinens világszintű versenyképessége csak az ipar támogatásával őrizhető meg.

Fenntarthatósági és gazdaságfejlesztési szempontból is elsődleges, hogy a kulcságazatok – köztük a vegyipar – megőrizzék és növeljék versenyképességüket - idézik Szabó Csaba Mavesz-igazgatót. Az EU vezetőinek az ipari szereplőkben partnert és nem problémát kellene látniuk. A zöld átmenetet fejlesztésekkel épp e kör képes előmozdítani – tette hozzá.

A Mol elkötelezett Kelet-Közép-Európa körforgásos gazdasága és a zöld átmenet gyorsítása mellett – idézik Szabó Gabrielt, a csoport feldolgozás-nagykereskedelmi üzletágának ügyvezetőjét. Ehhez viszont a versenyképességet erősítő és nem gátló környezetet sürgetett. Már csak azért is, mert a Mol a térség energiaellátásának biztosításában szintén kiemelt szerepet vállal - hangsúlyozta. A termelés visszaesése és a jelenlegi versenyhátrány szerinte széles körű iparági és szabályozói együttműködéssel kezelhető. A mostani jogi keretek, a magas energiaárak és az ügyviteli terhek miatt a nagy energiaigényű termelők elhagyhatják a kontinenst – figyelmeztetett Szabó Gabriel.

Megjegyzendő: számos zöldszervezet követeli Brüsszeltől a környezetszennyező iparágaknak nyújtott költségvetési támogatások megszüntetését.